A- A+
Έως τις 18.00 θέλουν οι τράπεζες να μένει ανοιχτό μέρος του δικτύου των καταστημάτων τους
Πλήρη ανατροπή του υφιστάμενου εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος των τραπεζών πρότειναν οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά τη σημερινή πρώτη συνάντησή τους με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Η συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, καθώς η παλαιά έληξε φέτος.

Όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», oι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να πιέσουν - περαιτέρω - την ΟΤΟΕ, έχοντας ως δεδομένη τη λήξη της κλαδικής σύμβασης, αλλά και τον περιορισμένο χρόνο ισχύος της μετενέργειας, έως τις 14 Μαΐου.

Εφόσον αυτή η προθεσμία παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την εφαρμογή υψηλότερων μειώσεων στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων.

Τι ζητούν οι τραπεζίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών έθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα εξής θέματα:

1. Μειώσεις μισθών κατά 15% έως 20%. Πρότειναν οι μειώσεις να προέλθουν από την περικοπή των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και από την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, όπως ισολογισμού, πολυετίας, γάμου (να διαπραγματεύεται σε επιχειρησιακό επίπεδο), παραμεθορίων περιοχών κλπ.

2. Ωράριο. Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών από τις 10.00 έως τις 18.00 σε ορισμένες περιοχές (πχ. τουριστικές) και από τις 08.00 έως 16.00 σε κάποιες άλλες.

3. Αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης από 37 σε 39 ώρες για τους υπαλλήλους, με διατήρηση του πενθημέρου.

4. Κατάργηση της επιπλέον χειμερινής άδειας, που λαμβάνουν οι υπάλληλοι όταν κάνουν χρήση της ετήσιας αδείας τους την χειμερινή και όχι την θερινή περίοδο.