A- A+
Προς αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ η Attica Bank - Εξασφαλισμένα τα 200 εκατ. ευρώ
Έγκριση να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ έλαβε η διοίκηση της Attica Bank. Εξασφαλισμένη η κάλυψη κατά 50% - Αναζητούνται άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Τη Δευτέρα η γενική συνέλευση της Attica Bank ενέκρινε την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 399,4 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί με την έκδοση νέων μετοχών και ομολόγων.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει σε δύο φάσεις:

α) Με την έκδοση νέων μετοχών με στόχο την άντληση 199,41 εκατ. ευρώ

Η αύξηση θα γίνει με καταβολή μετρητών μέσω της έκδοσης 664.689.407 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμής διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Δικαίωμα προτίμησης θα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι, κάτοχοι κοινών μετοχών, σε αναλογία 19 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά κοινή μετοχή.

β) Με την έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε κοινές ονομαστικές μετοχές, μέχρι του ποσού των 200 εκατ. ευρώ.

Δικαίωμα απόκτησης των ομολογιών θα έχουν μόνον όσοι συμμετάσχουν προηγουμένως στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Ο ομολογιακός τίτλος θα μετατρέπεται υποχρεωτικά σε μετοχές μετά την πάροδο πενταετίας.

Εξασφαλισμένη η μισή αύξηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Attica Bank έχει διασφαλίσει ότι το ΤΣΜΕΔΕ, ο βασικός της μέτοχος, θα καλύψει το 50% των δύο εκδόσεων, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθούν 200 εκατ. ευρώ από την ελεύθερη αγορά και από τους υπόλοιπους μετόχους.

Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, και με δεδομένο ότι μέτοχος στην τράπεζα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο έχει περάσει πλέον στον έλεγχο του ΤΧΣ και δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση.

Σημειώνεται ότι εάν δεν συγκεντρωθεί το σύνολο της αύξησης, δηλαδή τα 400 εκατ. ευρώ, η Attica Bank θα μπει σε περιπέτειες, καθώς το μνημόνιο προβλέπει ότι οι μη συστημικές τράπεζες που δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς θα οδηγούνται σε ομαλή λύση, δηλαδή θα διασπώνται σε «καλή» και «κακή».