A- A+
Ηρεμία στις τάξεις των καταθετών στην Κύπρο παρά τις απειλές για «κούρεμα» των αποταμιεύσεων
Δεν καταγράφηκαν κινήσεις πανικού στα γκισέ των κυπριακών τραπεζών μετά την αποκάλυψη εγγράφου από τους Fianancial Times ότι εξετάζεται η επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις τους.

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Stockwatch, τα δημοσιεύματα προκάλεσαν ανησυχία σε πελάτες και introducers τραπεζών, που καθησυχάστηκαν όμως από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει πρόταση της Κομισιόν για τις καταθέσεις.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του κυπριακού χρέους.

Οι δηλώσεις της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν οιεσδήποτε ρυθμίσεις που να περιλαμβάνουν bail-in των καταθετών, συνέβαλαν στο να αποφευχθούν μαζικές εκροές καταθέσεων.

Καταλυτικό ρόλο είχαν, σύμφωνα με το πρακτορείο, και οι λογιστές και δικηγόροι, που ανέλαβαν την ενημέρωση των πελατών τους για τις εξελίξεις.

Τι έγινε στο δίκτυο

Στα ταμεία των τραπεζών δεν φαίνεται να παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κίνηση από κύπριους καταθέτες, οι πλείστοι εκ των οποίων είναι ασφαλισμένοι από το σχέδιο προστασίας καταθετών της Κεντρικής Τράπεζας, για ποσά μέχρι €100 χιλ. ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Οι ασφαλισμένες καταθέσεις υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών κοντά στα €35 δισ.

Πάντως, παρά τα απανωτά δημοσιεύματα για την Κύπρο το τελευταίο δίμηνο, το σύστημα δείχνει να αντέχει τους κραδασμούς.

Κλίμα ανησυχίας

«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του international banking της Τράπεζας Κύπρου, Λούης Ποχάνης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σημαντικές αρνητικές επιδράσεις από τα αρνητικά δημοσιεύματα».

«Βέβαια», επεσήμανε ο κ. Ποχάνης, «το κλίμα ανησυχίας υπάρχει και συνεχίζουμε την ενημέρωση ότι η Κύπρος είναι ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα, είπε, «διαβεβαιώνουμε τους ξένους επενδυτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα των καταθέσεων γιατί κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και η ΕΕ μέσω εκπροσώπου της ανέφερε ότι δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο».

Ρώσοι και Ουκρανοί

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των IBUs της Ελληνικής Τράπεζας, Κυριάκο Παπαδόπουλο, «οι πελάτες μας είναι κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί οι οποίοι δεν επηρεάζονται από δημοσιεύματα στο δυτικό Τύπο αλλά από δημοσιεύματα στις χώρες τους».

Δεν έχουμε παρατηρήσει μέχρι στιγμής μαζικές εκροές καταθέσεων, σημείωσε, αναφέροντας ότι μικρές εκροές παρατηρούνται από καταθέσεις ελλαδιτών και άλλων κατοίκων χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, υπάρχουν κάποια ερωτήματα για την κατάσταση της οικονομίας αλλά και για το ξέπλυμα χρήματος.

«Εμείς μεταφέρουμε την επίσημη πολιτική του κράτους ότι η Κύπρος δεν έχει σχέση με ξέπλυμα χρήματος και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτερες και για την ευρωζώνη.

Οι καταθέσεις στην Κύπρο

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι καταθέσεις στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζουν να αυξάνονται δείχνοντας τάσεις αντίστασης στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών ανήλθαν το Δεκέμβριο του 2012 στα €21,5 δισ. από €21 δισ. το Νοέμβριο του 2012 και €20,2 δισ. το Δεκέμβριο του 2011.

Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου €900 εκ. φθάνοντας τα €70,2 δισ. από €69,9 δισ. το Νοέμβριο του 2012 και €69,3 δισ. το Δεκέμβριο του 2011.

Διαβάστε επίσης

* FT: Κινδυνεύουν οι κυπριακές καταθέσεις – Διαψεύδουν Κομισιόν – κεντρική τράπεζα Κύπρου