A- A+
Επείγουσα εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση των καταθέσεων – Πότε ισχύει το 15% στους τόκους
Επείγουσα εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει το πώς και πότε θα γίνεται η παρακράτηση φόρου 15% στους τόκους των καταθέσεων, των ομολόγων και των repos, απέστειλε σε όλες τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένες διευκρινίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να εφαρμοστεί η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των τόκων από το 10% στο 15%.

Η εγκύκλιος επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Moneyonline.gr και δικαιώνει όσους επέλεξαν στο τέλος της περυσινής χρονιάς να επιλέξουν προθεσμιακές καταθέσεις με προκαταβολή των τόκων και να αποφύγουν την αύξηση της φορολογίας.

Τι ορίζει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται στα ποσά των τόκων που καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

Ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον οφειλέτη των τόκων κατά το χρόνο που γίνεται ο εκτοκισμός της κατάθεσης.

Τα ποσά των τόκων προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν συναφθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, αλλά εκτοκίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή 15%.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, στην οποία εφαρμοζόταν ο μειωμένος συντελεστής 10%, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, ο χρόνος που οι τόκοι αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, ήτοι ο χρόνος εκτοκισμού.

Τόκοι μεταξύ 1/1 και 23/1

Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 10%, το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται θα πρέπει να εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου και να αποδοθεί από την ίδια την τράπεζα με ιδιαίτερη δήλωση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας.

Διαφορετικά, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει ο ίδιος το επιπλέον οφειλόμενο ποσό φόρου εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας.

Για το σκοπό αυτό, η τράπεζα υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών.

Προκαταβολή τόκων

Όσον αφορά τα ποσά τόκων από προείσπραξη προθεσμιακών καταθέσεων καθώς και των τόκων με μηνιαία καταβολή που εκτοκίσθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, αυτά υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή 10%, ανεξάρτητα αν αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

Αυτό ισχύει διότι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί είναι εντός του έτους 2012.