A- A+
FT: Κινδυνεύουν οι κυπριακές καταθέσεις – Διαψεύδουν Κομισιόν – κεντρική τράπεζα Κύπρου
Έγγραφο που διαμοιράστηκε σε αξιωματούχους της ΕΕ ενόψει Eurogroup και προβλέπει απώλειες για τις μη εγγυημένες τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, επικαλούνται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στο συγκεκριμένο έγγραφο προκρίνεται δραστική μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ως μία από τις πιθανές λύσεις για την διάσωσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εκτός από τους κάτοχους τραπεζικών ομολόγων κινδυνεύουν με απώλειες και οι καταθέτες στις τράπεζες του νησιού.

Κατηγορηματική διάψευση

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των κυπριακών αρχών, που διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απώλειας καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως η επιβολή απωλειών στους επενδυτές κατόχους κυπριακών ομολόγων και η συμμετοχή των καταθετών στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας δεν αποτελούν μέρος της πρότασης της Κομισιόν για την διάσωση της Νήσου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν επιθυμεί μια λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας που θα διασφαλίζει μια «δίκαιη κατανομή του βάρους» της διάσωσης, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, σημείωσε σχετικά ότι «ούτε τέθηκε ούτε τίθεται θέμα των δικαιωμάτων των καταθετών, ούτως ή άλλως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική όπως επίσης αντισυνταγματική θα ήταν η όποια ενέργεια περιορισμού στην ανάληψη και χρήση των καταθέσεων από τους ιδιοκτήτες τους».

Παράλληλα, η κα. Στυλιανού σημείωσε πως στο ίδιο το άρθρο οι ίδιοι οι συγγραφείς του εμπιστευτικού εγγράφου δεν υιοθετούν τέτοιο σενάριο.