A- A+
Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Millennium Bank βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς
Σε αποκλειστικές συζητήσεις για την εξαγορά της Millennium βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ξεκινήσει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου (due diligence) στην εν Ελλάδι θυγατρική του πορτογαλικού ομίλου.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την Τετάρτη το απόγευμα ο ελληνικός όμιλος. Με αυτήν «γνωστοποιεί ότι βρίσκεται σε συζητήσεις, σε βάση αποκλειστικότητας, με τη Millennium BCP αναφορικά με την πιθανή εξαγορά της θυγατρικής της Millennium Bank στην Ελλάδα».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «στην παρούσα φάση ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά και οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων».

Οι όροι της συμφωνίας

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια. Η συμφωνία που διαπραγματεύονται στηρίζεται στους όρους εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, η BCP θα ανακεφαλαιοποιήσει τη Millennium Bank με 399 εκατ. ευρώ, που είναι το κεφαλαιακό της έλλειμμα που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από εκεί και πέρα θα γίνει «παζάρι» για τα έξτρα κεφάλαια που θα εισφέρουν οι Πορτογάλοι, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η Πειραιώς.

Η συμβολή στην αύξηση

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα διευκολυνθεί το έργο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την συγκέντρωση του ελάχιστου 10% επί της αύξησης κεφαλαίου των 5,3 δισ. ευρώ που ετοιμάζει, προς διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα.

Ήδη από τα 530 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί τα 163 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισφέρει η Societe Generale, βάση της δέσμευσης του γαλλικού ομίλου στο πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης της Γενικής.

Όσο πιο υψηλό το ποσοστό της έκδοσης που είναι καλυμμένο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες συγκέντρωσης επαρκών κεφαλαίων.