A- A+
Συνεχίζονται οι καταργήσεις προνομιακών προθεσμιακών – Πού παίζουν σήμερα τα επιτόκια
Συνεχίζουν οι τράπεζες να καταργούν προνομιακές προθεσμιακές που προσέφεραν με στόχο να δελεάσουν καταθέτες που είχαν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, καθώς η τάση επιστροφής καταθέσεων έχει ενισχυθεί.

Μόνο το Δεκέμβριο επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ πενταετίας, ενώ από το χαμηλό του περασμένου Ιουνίου η άνοδος των μεγεθών έχει φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν τις αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίες βρίσκονται σε μη βιώσιμα για τον κλάδο επίπεδα.

Κατάργηση προϊόντων

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγα τα πιστωτικά ιδρύματα που προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων και στη μη ανανέωση προνομιακών λογαριασμών που ήταν διαθέσιμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αποφάσεις της Εμπορικής και της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσουν σε απόσυρση πολύ καλών προσφορών από την κατηγορία των προθεσμιακών καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, η Εμπορική κατήργησε το προϊόν «Εμπορική Χωρίς Δεσμεύσεις» που προσέφερε επιτόκιο 4% για 12 μήνες με μηνιαία καταβολή τόκων και δυνατότητα πρόωρης ολικής ανάληψης χωρίς κανένα κόστος οποτεδήποτε.

Από την άλλη, η Ελληνική δεν ανανέωσε, όπως συνήθιζε τους τελευταίους μήνες, τη σειρά προθεσμιακών καταθέσεων «Μηνιαία Αύξηση», εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας, που προσέφερε επιτόκια κλιμακούμενα ακόμη και πάνω από το 6%.

Έρχεται πτώση

Οι παραπάνω κινήσεις αποτελούν προάγγελο μεγαλύτερων περικοπών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξορθολογισμού των εξόδων από τόκους.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς θα προχωρούν οι συγχωνεύσεις των τραπεζών, υπό τη στενή παρακολούθηση και των επιτρόπων που έχουν ήδη καταφθάσει στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών ομίλων.

Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους το σενάριο να μπει «πλαφόν» στα ύψος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, το οποίο εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στα επίπεδα του 3%.

Πάντως ακόμη υπάρχουν πολύ καλές προσφορές, που δίνουν τη δυνατότητα στους καταθέτες να «κλειδώσουν» ένα πολύ καλό επιτόκιο, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 5% για ποσά από 20.000 ευρώ και άνω.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.