A- A+
Τα σενάρια συγχώνευσης Κύπρου - Λαϊκής, η διάψευση και ο ...Βγενόπουλος
Έντονη είναι η φημολογία τα τελευταία 24ωρα στην Κύπρο ότι βρίσκεται προ των πυλών η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών του νησιού, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας. Η ανακοίνωση διάψευσης.

Όπως μετέδωσε η κύπριακή ιστοσελίδα Sigmalive.gr, τα σενάρια περί συνένωσης των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων παίρνουν σάρκα και οστά από τη σχετική αναφορά που υπάρχει στο μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου-Τρόικας.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις δύο τράπεζες που φαίνεται ότι θα καταδείξει η έρευνα της Pimco, η δυσκολία στην εξεύρεση ιδιωτικών και αξιόπιστων κεφαλαίων, η μεγάλη δυσκολία του κράτους να στηρίξει τις δύο τράπεζες και η διστακτικότητα των ξένων να τις χρηματοδοτήσουν, φέρνουν το σενάριο της συγχώνευσης εκ νέου στο προσκήνιο.

Το ενδεχόμενο άφησε ανοικτό σε δηλώσεις του από το Νταβός και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος έκανε σαφή αναφορά σε συγχωνεύσεις και σμίκρυνση στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκέντρωση αγοράς

Σχετικές αναφορές για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις φαίνεται να περιλαμβάνει και η μελέτη αναδιάρθρωσης που ετοίμασε η KPMG για τη Λαϊκή, αλλά και στις διαβουλεύσεις που κάνει η Τράπεζα Κύπρου με την PwC η οποία ετοιμάζει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Από την άλλη, ο διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης φαίνεται πως δεν ευνοεί συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών αφού πλέον, θα υπάρχει μία τράπεζα που θα είναι πιο συστημική από τις δύο προηγούμενες, εκτός κι αν η αποξένωση περιουσιακών στοιχείων είναι σε τέτοιο βαθμό που η νέα τράπεζα περιοριστεί σημαντικότατα.

Η Τράπεζα Κύπρου με αφορμή τα δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης των παραπάνω σεναρίων.

Σε αυτήν τονίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση ανάμεσα στην τράπεζα και την Cyprus Popular Bank σε σχέση με συγχώνευσή τους.

Αγωγή Βγενόπουλου

Εν τω μεταξύ ο πρώην μεγαλομέτοχος της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, δια της Marfin Investment Group, που επίσης συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής, διεκδικεί αποζημίωση από το κυπριακό δημόσιο για την κρατικοποίησή της.

Ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε αγωγή με την οποία κατηγορεί το κυπριακό δημόσιο ότι ενήργησε με τέτοιο τρόπο που οδήγησε την τράπεζα σε αναγκαστική κρατική διάσωση.

Επιπλέον, κατηγορεί τις κυπριακές αρχές για διακριτική μεταχείρηση υπέρ της Τράπεζας Κύπρου, που παραμένει ιδιωτική παρά τα κεφαλαιακά της προβλήματα.