A- A+
Ανοιχτό να μην υπάρξει αφορολόγητο στο ενιαίο φόρο στα ακίνητα - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ (upd)
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αφορολόγητο στο νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα και όλες οι περιουσίες να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και από το πρώτο τετραγωνικό. Τα τρία σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ.

Με βάση τον προγραμματισμό και τις έως τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει στην τρικομματική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Ο νέος φόρος θα αρχίσει να επιβάλλεται από τον ερχόμενο Ιούνιο και θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων, εντός και εκτός σχεδίου.

Ο φόρος του 2013 θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Στόχος του υπουργείο Οικονομικών είναι να συγκεκντρώσει 2 δισ. ευρώ το 2013 και 3 δισ. ευρώ το 2014.

Όλα τα σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για να «πιάσουν» αυτούς τους στόχους.

Συγκεκριμένα:

1) Αφορολόγητο. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα υπάρξει αφορολόγητο ή όχι. Στην περίπτωση που τελικώς επιβληθεί, θα οριστεί στα επίπεδα των 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση ο νέος φόρος θα επιβαρύνει την ακίνητη περιουσία από το πρώτο ευρώ.

2) Συντελεστές. Σε συνάρτηση με την επιβολή αφορολόγητου και το ύψους του, θα αποφασιστεί η κλίμακα με τους συντελεστές φορολόγησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει προτάσεις για 8 - 10 κλίμακες, με το χαμηλότερο συντελεστή να ξεκινά είτε από το 0,05% αν το αφορολόγητο οριστεί στις 50.000 ευρώ ή από το 0,10% αν οριστεί στις 100.000 ευρώ.

Ο μέγιστος συντελεστής μπορεί να φτάσει έως και το 2%.

3) Επιβάρυνση αγροτεμαχίων. Το βέβαιο είναι ότι τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων, θα φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο βαθμός φορολόγησής τους, κάτι που θα εξαρτηθεί το από ύψος του αφορολόγητου και τους συντελεστές που θα ισχύσουν.

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν αποφάσεις

Με αφορμή τη σωρεία δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι συντελεστές και το αφορολόγητο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες».

Η φορολόγηση θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου, ενώ θα γίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.

Αναλυτικότερα, το πλαίσιο του νέου φόρου έχει ως εξής:

1. Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα. Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.

2. Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι:

α) Αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου.

β) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.

3. Η διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το υπόλοιπο του ΕΕΤΗΔΕ 2012 και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών, θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.

4. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο, το οποίο και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Τα «χαράτσια» του 2012

Με βάση τους φόρους που έχουν ήδη γίνει γνωστοί, τους επόμενους μήνες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εκτός από τις δόσεις που απομένουν για το έκτακτο τέλος και τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010, του 2011 και του 2012, θα κληθούν να πληρώσουν και τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει όλα τα προηγούμενα μέτρα.

Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο είναι πιθανό να πληρωθούν έως και πέντε διαφορετικοί φόροι για το ίδιο ακίνητο.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, η επιβάρυνση για ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία τα 200.000 ευρώ θα ανέλθει φέτος στα 800 ευρώ, για 300.000 ευρώ στα 1.900 ευρώ και για 600.000 ευρώ στα 4.700 ευρώ.

Τα ακριβά ακίνητα

Από την άλλη πλευρά για ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ τα νούμερα …ξεφεύγουν.

Ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας 2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν συνολικά 46.900 ευρώ, με 6 εκατ. ευρώ φόρο 224.700 ευρώ και με 10 εκατ. ευρώ φόρο 477.700 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω επιβαρύνσεις δεν έχει υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο τέλος, τον ΦΑΠ και το ΕΤΑΚ, ο οποίος ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ δεν έχει γνωστό και πότε θα πληρωθεί.

ΦΑΠ 2011 - 2012

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank σε ανάλυσή της, ενώ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πληρώσει το έκτακτο τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) και ετοιμάζονται να πληρώσουν και τον νέο ενιαίο φόρο όταν αυτός θεσπιστεί και εφαρμοστεί, ξαφνικά στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 περίπου 140.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 400 χιλ. ευρώ παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2010 τον οποίο θα πρέπει να πληρώσουν σε 3 δόσεις με την 1η δόση να λήγει έως το τέλος του πρώτου μήνα του έτους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ίδιοι και άλλοι φορολογούμενοι (συνολικά 500.000) ειδοποιούνται ότι στους επόμενους μήνες του 2013 θα λάβουν και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2011 και του 2012.

Με βάση τους συντελεστές που θα ισχύσουν, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας, η επιβάρυνση που προκύπτει είναι η ακόλουθη: