A- A+
ΓΓΠΣ: Έρχονται τα ηλεκτρονικά παράβολα δημοσίου – Εκτύπωση και πληρωμή μέσω ίντερνετ
Τη δυνατότητα πληρωμής και εκτύπωσης όλων των παραβόλων του δημοσίου μέσω ίντερνετ θα προσφέρει σε λίγο καιρό η Γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καταργώντας στην πράξη τα χάρτινα παράβολα.

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Capital.gr, η ΓΓΠΣ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την παροχή της νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικής προμήθειας παραβόλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών της ΓΓΠΣ, η υπηρεσία αναμένεται να «βγει στον αέρα» έως το τέλος Μαρτίου, γλιτώνοντας τους φορολογούμενους από ταλαιπωρία και το δημόσιο από σημαντικό κόστος εκτύπωσης και διαχείρισης του υφιστάμενου συστήματος των παραβόλων.

Το νέο σύστημα

Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι, χωρίς να απαιτείται να είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet, θα εισέρχονται στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Εκεί θα επιλέγουν την υπηρεσία προμήθειας και πληρωμής παραβόλων. Στη συνέχεια θα επιλέγουν το είδος του παραβόλου που επιθυμούν να αποκτήσουν και θα πληροφορούνται το ακριβές κόστος για την προμήθειά του.

Το σύστημα θα παράγει έναν μοναδικό κωδικό πληρωμής. Με αυτόν τον κωδικό ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει το κόστος του παραβόλου σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα ενώ θα είναι εφικτή και η πληρωμή του μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών, όπως είναι τα ΑΤΜ και τα δίκτυα ιντερνετικής τραπεζικής (web banking).

Παράλληλα θα είναι εφικτή η πληρωμή του παραβόλου και με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Προσκόμιση παραβόλου

Ο φορολογούμενος θα προσκομίζει το παράβολο που θα παράγει το σύστημα της ΓΓΠΣ στην αρμόδια υπηρεσία (π.χ. διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, υπουργείο Ανάπτυξης για συμμετοχή σε προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ κα) και η τελευταία θα έχει μέσω άλλη εφαρμογής στο taxis τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ότι το παράβολο έχει πληρωθεί.

Από το νέο σύστημα διάθεσης των παραβόλων αναμένεται να υπάρξει μεγάλος όφελος για την ελληνική οικονομία, τους φορολογούμενους και το δημόσιο.

Τα παράβολα που εκτυπώνονται και διακινούνται σε χειρόγραφη μορφή ανέρχονται κάθε χρόνο σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για την εκτύπωσή τους υπολογίζεται ότι δαπανώνται κάθε χρόνο περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για την προμήθειά τους οι φορολογούμενοι επισκέπτονται πολύ συχνά τις εφορίες επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη λειτουργία τους.