A- A+
Alpha Bank: Η Ελλάδα μπορεί να μπει στο club των «AAA» έως το 2020
Η αντίστροφη μέτρηση για το μετασχηματισμό της σε οικονομία «ΑΑΑ» μέχρι το 2020 ξεκίνησε σύμφωνα με την Alpha Bank, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard & Poor's σε B-.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η τράπεζα, οι παράγοντες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό είναι αφενός η αποφασιστικότητα που επέδειξε τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, υπερβαίνοντας τις οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες που το συνοδεύουν, και αφετέρου η αναμφισβήτητη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης να στηριχθεί η Ελλάδα εντός του Ευρώ από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, μέχρι τέλους του 2014, η Ελλάδα θα έχει λάβει €236,8 δισ. χρηματοδοτικής βοήθειας, εκ των οποίων τα €197,6 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν και μετά την δόση των €52,4 δισ., τα χρήματα που απομένουν να εισπραχθούν το 2013-2014 είναι μόλις €35,8 δισ., η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η μόνη διέξοδος που εξασφαλίζει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και την πρόσβαση στις αγορές από το 2015, εφόσον έχει αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τότε η αξιοπιστία των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας

Η ρευστότητα στην αγορά

Σε σχέση με την πορείας της εγχώριας αγοράς, τονίζουν ότι για την επαναφορά της χώρας στις τάξεις των ευνομούμενων οικονομιών θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα» σημειώνει η Alpha Bank.

Και προσθέτει: «Οιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, άντλησης χρηματοδότησης για την κάλυψη των ελλειμμάτων του δημοσίου με την έκδοση εντόκων γραμματίων και την απορρόφηση τους από τις ελληνικές τράπεζες, είναι αντιπαραγωγική.

Εάν τηρείται απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής, όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου καλύπτονται πλήρως από την χρηματοδοτική βοήθεια.

Ως εκ τούτου, οιαδήποτε χρήση έντοκων γραμματίων του δημοσίου, pari passu, θα στερεί πόρους από την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και, σε τελική ανάλυση, από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».