A- A+
S&P: Ξεκόλλησε από το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα - Σταθερές προοπτικές
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας σε «B» από Selective default προηγουμένως, προχώρησε η Standard & Poor΄s, μετά την επιτυχία της επαναγοράς και την εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την υψηλότερη αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2011.

Της αναβάθμισης είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της χώρας σε SD από CCC στις 5 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την επαναγορά των ομολόγων.

Η S&P είχε υποβαθμίσει σε SD την Ελλάδα και στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της πρώτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI).

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ακολουθεί την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής.

«Βλέπουμε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να διαθέσουν ουσιαστική ταμειακή ανακούφιση στην Ελλάδα ως ενδεικτική της αποφασιστικότητας τους να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην οικονομία της Ελλάδας και να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» αναφέρει στην ανάλυση του ο οίκος.

Τα κριτήρια μας, συνεχίζει ο οίκος, «ορίζουν την ανάδυση από μια κρατική χρεοκοπία ως την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πρότασης ανταλλαγής ή επαναγοράς. Καθώς η ελληνική επαναγορά αφορούσε μόνο ένα μέρος της έκδοσης – με ορισμένους από τους κατόχους να αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία – αναβαθμίζουμε την αξιολόγηση στα αρχικά χρεόγραφα. Αυτό αντανακλά την άποψη μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει πιθανότατα να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της».

Προβληματικό το χρέος

Σύμφωνα εξάλλου με εκτιμήσεις του οίκου ομόλογα ύψους 6,8 δισ. ευρώ που διέπονται από ξένο δίκαιο δεν προσφέρθηκαν στην αναδιάρθρωση του Μαρτίου (PSI).

Εάν διαγραφόταν το ελληνικό χρέος – το οποίο μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα κάνει αίτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα μέσω του ESM το 2013 ή το 2014 – οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναζητήσουν ανάλογη μεταχείριση και για τους κατόχους των εν λόγω ομολόγων, επισημαίνει η S&P.

Ακόμα και μετά την επαναγορά, το χρέος της Ελλάδας στο τέλος του 2012 θα είναι πάνω από 160% του ΑΕΠ, ποσοστό προβληματικό, προειδοποιεί η S&P.

Ωστόσο, αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του προγράμματος, τα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει τη βελτίωση των δανειακών όρων, όπως η επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των δανείων και η 10ετης περίοδος χάριτος για την πληρωμή των τόκων προς το EFSF.

Τράπεζες και έντοκα

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, μετά την εκταμίευση της δόσης, θα είναι σημαντικοί αγοραστές των εντόκων γραμματίων που θα εκδίδει η κυβέρνηση για την εκπλήρωση των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Αναφερόμενη στη δημοσιονομική προσαρμογή η S&P σημειώνει πως βασίζεται στις αυξήσεις φόρων, την ενίσχυση της είσπραξης φόρων, το εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με τον οίκο αυτές οι προσαρμογές φέρουν κινδύνους στην εφαρμογή τους με δεδομένες τις προβλέψεις για περαιτέρω ύφεση το 2012 και το 2013.

Πολιτικά ρίσκα

Ο οίκος σημειώνει πάντως ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποτύχει να πετύχει τους στόχους για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις – ένα λόγος πίσω από τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του 2012, όπως αναφέρει.

Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι ένα καλύτερο κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα και οι ενδείξεις της σταδιακής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές για το 2013 για τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τον τουρισμό.

Το σταθερό outlook ισορροπεί την άποψη του οίκου για την αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης να υποστηρίξει την θέση της Ελλάδας στο ευρώ και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις με τις οικονομικές και τις πολιτικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της προσαρμογής, αναφέρει η S&P.

Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας εφόσον η κυβέρνηση πετύχει να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα, ενώ προειδοποιεί ότι μια υποβάθμιση θα μπορούσε να ακολουθήσει την εκτίμηση ότι υπάρχει πιθανότητα και νέας υποχρεωτικής (distressed) ανταλλαγής στα ελληνικά ομόλογα.