A- A+
Έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» στα επιτόκια των προθεσμιακών με εντολή …τρόικας
Μεγάλη μείωση των αποδόσεων είναι προ των πυλών στις προθεσμιακές καταθέσεις. Οι τράπεζες θα δεσμευτούν γραπτώς για την προσαρμογή της επιτοκιακής τους πολιτικής, πριν λάβουν κρατική βοήθεια.

Στο κείμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί για την εγκατάσταση από τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου Επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες που θα λάβουν χρήματα από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης, ορίζεται ρητά:

«Η πολιτική στις καταθέσεις δεν θα θέτει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο. Η τράπεζα θα διασφαλίσει ότι η επιτοκιακή πολιτική στις καταθέσεις ενισχύει τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική της κερδοφορία».

Πόσο θα πέσουν τα επιτόκια

Οι δανειστές ενόψει και των συγχωνεύσεων που θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό έχουν καταστήσει σαφές ότι επιτόκια της τάξης του 4% και 5% δεν θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Στο πλαίσιο αυτό από το νέο έτος, οι αποδόσεις που θα μπορούν να κερδίζουν οι αποταμιευτές ακόμη και αν κλείσουν τα χρήματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένεται σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη να ξεπερνούν μετά βίας το 3% και αυτό για μεγαλύτερα ποσά.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «πρόκειται για μία διαδικασία που και από μόνοι μας θα δρομολογούσαμε ακόμη και αν δεν μας το ζητούσε η τρόικα».

Ωστόσο, με την εγκατάσταση των Επιτρόπων εκτιμάται ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο απότομα.

Πώς να κερδίσουν οι καταθέτες

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες έχουν μία τελευταία ευκαιρία τους επόμενους μήνες για να εξασφαλίσουν μία καλή απόδοση για τα χρήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πολύ καλές σημερινές προσφορές των τραπεζών, οι οποίες προσφέρουν επιτόκια που ακόμη και για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ μπορεί να ανέλθουν σε επίπεδα άνω του 5%.

Όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα της κατάθεσης που θα επιλεγεί, τόσο πιο κερδισμένος είναι ο αποταμιευτής, ο οποίος θα συνεχίσει να εισπράττει υψηλούς τόκους, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια θα έχουν καταρρεύσει.

Μπορείτε να συγκρίνετε τις προθεσμιακές καταθέσεις όλων των τραπεζών με το εργαλείο αναζήτησης επιτοκίων του Moneyonline.gr.