A- A+
Αναδρομικά από 1/12 η αύξηση του φόρου στις καταθέσεις – Τι γίνεται με προθεσμιακές
Να προλάβει τους …πονηρούς που θα έσπευδαν μέχρι το τέλος του έτους να «κλειδώσουν» το χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των τόκων στις καταθέσεις επιχειίρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τελική μορφή που πήρε το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, ο φόρος στους τόκους όλων των καταθέσεων αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2012 σε 15% από 10% προηγουμένως.

Εφόσον τελικώς το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει από τη Βουλή, σε κάθε καταβολή τόκων που θα πραγματοποιείται από εδώ και στο εξής, θα παρακρατείται το 15% ως φόρος, μέσω του οποίου θα εξαντλείται η υποχρέωση του καταθέτη προς το κράτος.

Η περίπτωση των προθεσμιακών

Οι προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν μία ειδική περίπτωση, καθώς ο χρόνος σύναψής τους διαφέρει από το χρόνο καταβολής των τόκων.

Σε παλαιότερες αλλαγές των συντελεστών, η νομοθεσία προέβλεπε ότι κριτήριο για την επιβολή της φορολογίας αποτελεί η ημερομηνία ανοίγματος του λογαριασμού.

Εφόσον αυτό ισχύσει και σήμερα, όλες οι προθεσμιακές καταθέσεις που συνήφθησαν έως και την 1η Δεκεμβρίου, θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%, ενώ οι υπόλοιπες με 15%.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει η δυνατότητα σε αυτή τη φάση ανανέωσης προθεσμιακών καταθέσεων έως το τέλος του χρόνου, ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλότερη φορολογία επί των τόκων.

Αυτό θα συνέβαινε εάν διατηρούνταν ως είχε η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για έναρξη εφαρμογής του νέου συντελεστή από 1/1/2013.