A- A+
Γ. Μαυραγάνης: Συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις στις αρχές του 2013
«Στις αρχές του 2013, αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία, για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων στην Ελβετία και η φοροδιαφυγή των κατόχων τους, κυριάρχησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων, με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερούς φορολόγησης, υπογεγραμμένα με το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία, δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών.

Ακόμα περισσότερο, επικρίθηκε συγκεκριμένη πρόβλεψη στο εν λόγω πρωτόκολλο, πως «τα συμβαλλόμενα κράτη, δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε «αλίευση αποδείξεων», ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».

Απαντώντας, ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως «πριν ζητήσεις πληροφορίες, πρέπει να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία. Γι΄ αυτό αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στείλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα».