A- A+
Πώς να γλυτώσετε την αύξηση στο 15% του φόρου στους τόκους των προθεσμιακών
Λίγες ημέρες προθεσμία προκειμένου να «κλειδώσουν» μία απόδοση για τα χρήματά τους πριν την αύξηση του φόρου επί των τόκων στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 15% από 10% σήμερα έχουν οι αποταμιευτές.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που αυξάνει το φόρο που επιβάλλεται στους τόκους των καταθετικών προϊόντων (λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τρεχούμενοι, προθεσμιακές) κατά 50%, από το 10% στο 15%.

Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, που σημαίνει ότι σε κάθε καταβολή τόκων που θα πραγματοποιείται από το νέο έτος, θα παρακρατείται το 15% ως φόρος.

Ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου τα επιτόκια είναι υψηλότερα, η αλλαγή αυτή συνεπάγεται μία αξιοσημείωτη επιβάρυνση.

Πώς να αποφύγετε την αύξηση

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, για τις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου στην πλειονότητα των περιπτώσεων η καταβολή των τόκων γίνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της σύναψής τους, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση.

Αυτή θα προβλέπει ότι όσες προθεσμιακές καταθέσεις συναφθούν έως και τις 31/12/2012, θα φορολογούνται με συντελεστή 10% και όχι με 15%, ανεξάρτητα από το χρόνο καταβολής των τόκων.

Ως εκ τούτου, όσοι σκοπεύουν το επόμενο διάστημα να «κλειδώσουν» τις αποταμιεύσεις τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση, θα πρέπει να βιαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε οι τόκοι που θα λάβουν να φορολογηθούν με 10%.

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν ήδη δεσμευμένα τα χρήματά τους σε προθεσμιακή κατάθεση που λήγει σύντομα, θα πρέπει να σταθμίσουν όλες τις δυνατές επιλογές που έχουν.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πρόωρη ανάληψη των κεφαλαίων τους και να «ξανακλειδώσουν» τα χρήματά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν 31η Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το χαμηλότερο συντελεστή.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προϊόντων του Moneyonline.gr.

Όπως φάινεται και στον ακόλουθο πίνακα, οι επιβάρυνση δεν είναι και αμελητέα: