A- A+
Πού θα πάει η δόση των 34,4 δισ. ευρώ που θα έλθει έως το τέλος του έτους
Ανάγκες σε 4 μέτωπα αναμένεται να καλυφθούν με τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup να την αποδεσμεύσει εντός του Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνει η Eurobank σε ανάλυσή της, το Eurogroup μετά από μια 14ώρη συνεδρίαση, αποφάσισε την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση μετά την 13η Δεκεμβρίου 2012 – με δεδομένη την έγκριση του προγράμματος από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης – θα εκταμιευθούν 34,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 23,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 10,6 δισ. ευρώ θα καλύψουν δημοσιονομικές ανάγκες.

Οι τελευταίες περιλαμβάνουν:

• την αποπληρωμή μηνιαίων εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν για την εξόφληση του ομολόγου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ (14 Δεκεμβρίου 2012).

• την αποπληρωμή ενός ομολόγου ύψους 0,25 δισ. ευρώ που δεν συμμετείχε στο PSI (21 Δεκεμβρίου 2012).

• την χρηματοδότηση πρωτογενούς ελλείμματος 2012 (5,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2013)

• την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

Μόνο 1,9 δισ. για οφειλές

Με δεδομένες τις παραπάνω αποπληρωμές, μόνο 1,9 δισ. ευρώ απομένουν, σύμφωνα με την Eurobank, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Το συγκεκριμένο ποσό απέχει σημαντικά από τη δαπάνη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 (€3,5 δισ.) που είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2013.

Τα υπολειπόμενα 9,3 δισ. ευρώ από την δόση των 43.7 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τμηματικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013 με δεδομένη την υλοποίηση μιας σειράς κομβικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα περιλαμβάνουν:

α) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,

β) το σχέδιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου,

γ) την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών,

δ) το σχέδίο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και

ε) τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.