A- A+
Έρχονται (;) 44 δισ. ευρώ - Πολύ κοντά στο να λάβει τρεις δόσεις με μία εκταμίευση η Ελλάδα
Ενδείξεις ότι η τρόικα είναι έτοιμη να αποδεχθεί την υπό όρους καταβολή και των τριών δόσεων ύψους 44 δισ. ευρώ που χρωστά στην Ελλάδα για το 2012, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τις τελευταίες ώρες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου είχε επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Εμμάνουελ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνδυασμό με τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «όλα τα λεφτά βρίσκονται καθ΄ οδόν».

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, μέσω της οποίας θα σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν με ασφάλεια, το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά θα ενισχυθεί, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή καταθέσεων, ενώ θα αποπληρωθούν χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας.

Οι όροι των Ευρωπαίων

Ο κ. Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin της Τρίτης χαρακτήρισε «αρκετά λογικό να μην αποφασίσουμε μόνο για τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, αλλά και για το τέλος του έτους» αναφερόμενος στις τρεις δόσεις που έχει λαμβάνειν η χώρα μας μέσα στο 2012.

Ο ίδιος βέβαια πρόσθεσε ότι «είναι ακόμα πιο σημαντικό να συμφωνήσουμε σε μηχανισμούς ελέγχου και αυτό είναι ένα από τα θέματα που μπορούμε να προωθήσουμε για κοινή λύση τις επόμενες ημέρες».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθεί ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τους όρους απελευθέρωσης των 44 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι δανειστές θέλουν απόλυτο έλεγχο του πού θα διοχετευτούν τα χρήματα αυτά και έχουν ήδη ζητήσει το άνοιγμα ενός ειδικού λογαριασμού που θα διαχειρίζεται απευθείας από αυτούς.