A- A+
Η Ελλάδα στο διεθνή τύπο: Το κώνειο και ο κίνδυνος να γίνει η χώρα …Αίγυπτος
Με μελανά χρώματα περιγράφουν αναλυτές και ξένος τύπος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, με αφορμή και τη διαφαινόμενη καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της PIMCO M. El-Erian, ο οποίος κάνει λόγο για τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε …Αίγυπτο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC τόνισε πως τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα προκαλούν ένα μίγμα λύπης και αυξανόμενης ανησυχίας.

O ίδιος χαρακτήρισε πολύ δυσάρεστη αυτήν την κατάσταση εκτιμώντας ότι, με βάση και τις σχετικές προβλέψεις, η ανεργία θα αυξηθεί.

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να απωλέσει τον έλεγχο της διαχείρισης της χώρας.

«Τα παραδείγματα της Αιγύπτου και της Τυνησίας κατέδειξαν πως δεν πρέπει να υποεκτιμάται η εξέγερση των πολιτών ειδικά των νέων» υπογράμμισε σχετικά.

Κώνειο πίνουν οι Έλληνες

«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times, όπου σχολιάζεται η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από το κοινοβούλιο.

«Η ελληνική βουλή έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει… Κανένας υπεύθυνος βουλευτής δεν μπορούσε να αγνοήσει τις τρομερές επιπτώσεις του 'όχι'. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή για την κοινωνική σταθερότητα από αυτές τις περικοπές» σημειώνει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

Και προσθέτει: «Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα όσα έχουν περιληφθεί σε αυτό το πακέτο έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Αυτά τα δυσάρεστα μέτρα δεν θα κάνουν τίποτα για να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος, για να έρθει πιο κοντά σε ισορροπία ο προϋπολογισμός ή για να διευκολυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναβιώσει την οικονομία της.

Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο μία οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%, καθιστώντας ανέφικτη τη δημοσιονομική βελτίωση».

Ύφεση 7,9% το 2012

Στη χειρότερη ως τώρα πρόβλεψη για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος καταλήγουν οι πέντε “σοφοί” της γερμανικής οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχεί -και μάλιστα με πολύ γλαφυρό τρόπο- η αβεβαιότητα σε σχέση με κάθε μεσοπρόθεσμη μακρο-οικονομική πρόβλεψη τους για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα όπου αναμενόταν η ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος 2013-16 από την ελληνική Βουλή, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, αναφέρονται τα εξής:

• Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% το 2012 και μόλις 2,3% το 2013. Να υπενθυμιστεί πως η Κομισιόν στις τελευταίες προβλέψεις της την ίδια μέρα, μιλούσε για ύφεση 6% το 2012, ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ύφεση 6,5%.

• Απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2012 έως το 2016 σε σχέση με το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται. Χαρακτηριστικά στον πίνακα εκείνο όπου αναφέρονται οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε σχέση με τα προγράμματα σταθερότητας που εφαρμόστηκαν το 2012, αντί ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ στην τετραετία 2012-16, υπάρχουν... παύλες.

Αντίθετα, σ΄ όλες τις άλλες χώρες υπάρχουν ποσοτικοποιημένες προβλέψεις

• Το τρίτο αποκαλυπτικό στοιχείο της έκθεσης σε σχέση με την Ελλάδα είναι... η απουσία οποιασδήποτε ειδικής αναφοράς στην Ελλάδα. Αντίθετα, για χώρες που επίσης έχουν δεχτεί τη “στήριξη” του EFSF, όπως η Πορτογαλία υπάρχει ειδική παράγραφος.

Να σημειωθεί πως το γερμανικό ΣΟΕ διορίζεται από την ίδια την καγκελάριο της χώρας, κα. Άνγκελα Μέρκελ και θεωρείται ο κορυφαίος φορέας μακροοικονομικών αναλύσεων στη Γερμανία.