A- A+
Κίνδυνος καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης λόγω διαφωνίας Γερμανίας - ΔΝΤ
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «πόλεμος» μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι η τρόικα είναι χωρισμένη στα δύο.

Η διάσταση απόψεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ οδηγεί σε καθυστέρηση την εκταμίευση της δόσης, δημιουργώντας τον κίνδυνο μιας ελληνικης χρεοκοπίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο.

«Η διαφορά στον υπολογισμό για το πόσο θα είναι το ελληνικό χρέος το 2020 φτάνει τις 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες ή ένα ποσό που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ» αναφέρει το Reuters.

Υπάρχει διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των υπολογισμών του ΔΝΤ και αυτούς της Κομισιόν, με την Κομισιόν να είναι πιο αισιόδοξη. Η διαφορά αυτή, όμως, αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ.

Η διαφωνία

«To πραγματικό ζήτημα τώρα αφορά την ίδια την τρόικα. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν», σημείωσε αξιωματούχος.

Πηγή με γνώση των συζητήσεων, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νούμερο. Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις ανάλογα με τις υποθέσεις που γίνονται κάθε φορά δεκτές.

«Υπήρξε διαφωνία για τα νούμερα» δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή, λέγοντας ότι υπάρχει διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Όλοι συμφώνησαν ότι θα είναι πάνω από 120% του ΑΕΠ, αλλά για πόσο ακριβώς είναι κάτι που διαφώνησαν το ΔΝΤ και οι δύο ευρωπαϊκές πλευρές της τρόικας» πρόσθεσε.