A- A+
Ελληνική χρεοκοπία προτείνει Γερμανός καθηγητής στο περιοδικό Focus
«Να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» προτείνει μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο Καθηγητής του πανεπιστημίου του Αννόβερο Stefan Homburg. Πού στηρίζει την άποψή του.

«Οι χρεοκοπίες κρατών δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Homburg, υπογραμμίζοντας ότι «η Ισπανία μόνο έχει χρεοκοπήσει 18 φορές. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό συνέβαινε κατά κόρον στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια κρατική χρεοκοπία για την Ελλάδα «θα ήταν σωστή, πολιτικά ορθή και λιγότερο επικίνδυνη από την αέναη συνέχιση της λεγόμενης τακτικής διάσωσης».

Ο κ. Homburg συμπλήρωσε πως «τα χρήματα των φορολογούμενών μας, δεν ωφελούν την Ελλάδα αλλά τους πιστωτές. Αυτό μπορούμε να το πούμε καθώς τα χρήματα έχουν καταβληθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό (escrow account), στον οποίο η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση».

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ, εξηγώντας ότι οι πιστωτές «δεν αξίζουν τη στήριξη από εμάς, τους φορολογούμενους, άσχετα με το τι αποφασίζεται στην Ελλάδα».

Όπως επεσήμανε σχετικά, όταν δημιουργήθηκε η ΟΝΕ «λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι απαγορεύονται τόσο οι επιδοτούμενες πληρωμές όσο και η κρατική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Και οι δύο υποσχέσεις αποδείχθηκαν εν τω μεταξύ ψέματα. Έτσι, η βάση για το ευρώ έχει καταρρεύσει».