A- A+
«Παζαρεύουν» το φόρο στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» - Όλα τα σενάρια
Εναλλακτικό σενάρια για το νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει από το 2013 τις περισσότερες επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου τέλους, επεξεργάζονται στην κυβέρνηση.

Ο λόγος γίνεται για το νέο υπερ-φόρο που θα επιβάλλεται από την ερχόμενη χρονιά σε όλα τα ακίνητα και θα αντικαταστήσει τη σημερινό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στόχος είναι η συγκέντρωση σε ετήσια βάση 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν από τα αγροτεμάχια, τα 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και τα 2 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα.

Δύο σενάρια

Αναλυτικότερα, οι εκδοχές που συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, παρουσία εκπροσώπων και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι οι εξής:

1) Δημιουργία μίας κλίμακας χωρίς αφορολόγητο όριο, με συντελεστή 0,01% για περιουσία έως 100.000 ευρώ, 0,02% για 100.000 έως 300.000 ευρώ και επιβολή σημαντικά υψηλότερων συντελεστών για μεγαλύτερης αξίας ακίνητη περιουσία.

2) Παροχή αφορολόγητου ορίου μέχρι τις 100.000 ευρώ, ίδιους συντελεστές με το προηγούμενο σενάριο για ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ και επιβολή υψηλότερων συντελεστών για μεγαλύτερη περιουσία.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν αλλαγές στα σχέδια το επόμενο διάστημα, αν και τονίζουν ότι η τελική λύση θα κινείται στη βάση των δύο παραπάνω σεναρίων.