A- A+
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας: Το ύψος τους, ο τρόπος πληρωμής και οι έλεγχοι της τροχαίας
Έως και τις αρχές Νοεμβρίου θα έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών η αποστολή των ειδοποιητηρίων πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ΙΧ του 2013. Καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα.

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στην κατάργηση του αυτοκόλλητου σήματος, που μέχρι και φέτος οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι να έχουν κολλημένο στο παρμπρίζ τους.

Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο στοχεύει στην εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ από το κόστος της όλης διαδικασίας.

Στους ελέγχους της τροχαίας, οι οδηγοί θα αποδεικνύουν ότι έχουν πληρώσει τα τέλη μόνο με τη σχετική απόδειξη.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών συνοψίζονται στα εξής:

1) Κατάργηση σήματος. Όπως προαναφέρθηκε, καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα. Για να αποδείξει κάποιος ότι έχει πληρώσει το σήμα θα έχει στο αυτοκίνητό του την απόδειξη πληρωμής που θα έχει λάβει από την τράπεζα.

2) Τρόπος πληρωμής. Το σήμα θα πληρωθεί από τις αρχές Νοεμβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 στις τράπεζες, είτε σε κάποιο κατάστημα ή μέσω των εναλλακτικών δικτύων (e-banking, Phone Banking).

Εναλλακτικά, πληρωμές θα μπορούν να γίνονται στα ΕΛΤΑ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στις ΔΟΥ.

3) Αποστολή ειδοποιητηρίων. Όσοι διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία TaxisNet (www.gsis.gr) θα τυπώσουν μόνοι τους το ειδοποιητήριο.

Οι υπόλοιποι θα λάβουν το ειδοποιητήριο ταχυδρομικά.

4) Πρόστιμο μη πληρωμής. Οσοι δεν πληρώσουν τα τέλη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών. Δηλαδή τα τέλη θα διπλασιαστούν.

Άτοκες δόσεις με κάρτα

Οι τράπεζες και φέτος αναμένεται να διευκολύνουν τους πελάτες τους, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις.

Την περυσινή χρονιά δεν ήταν λίγες οι τράπεζες έδιναν τη δυνατότητα στους κατόχους των πιστωτικών τους καρτών να εξοφλήσουν τα τέλη των ΙΧ σε έως και 3 άτοκες δόσεις.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προσφορές της φετινής χρονιάς, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι καλύτερες από τις περυσινές.