A- A+
Οδηγός: Υπολογίστε τις οικονομικές σας δυνατότητες βήμα - βήμα
Πριν την υλοποίηση ενός σχεδίου µε σιγουριά, πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητές σας, δηλαδή να υπολογίσετε αν θα έχετε χρήματα, για να αντιμετωπίσετε τις δαπάνες σας, μέχρι να εισπράξετε τον επόμενο μισθό σας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε έναν οδηγό για να βοηθήσει τα νοικοκυριά στο εγχείρημα του προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων.

Έχετε δύο δυνατότητες:

  • να αποταµιεύσετε έως ότου συγκεντρώσετε το ποσό που χρειάζεται,
  • να καταφύγετε στο δανεισµό για να πραγµατοποιήσετε αµέσως το σχέδιό σας.

Ωστόσο, η δεύτερη λύση ενέχει κινδύνους γι’αυτό και απαιτεί περίσκεψη. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι µπορείτε να καταβάλλετε τις συχνά πολυετείς δόσεις.

Τα τρία ερωτήματα

Θέστε στον εαυτό σας τα ακόλουθα ερωτήµατα:

  • το αγαθό που σχεδιάζετε να αγοράσετε είναι πραγµατικά αναγκαίο;
  • µήπως η ανακαίνιση µπορεί να αναβληθεί;
  • το κόστος του ταξιδιού που ονειρεύεστε είναι λογικό;...

Bήμα προς βήμα

Στη συνέχεια, εξετάστε τις οικονοµικές σας δυνατότητες.

Προκειμένου να προσδιορίσετε τις οικονομικές σας δυνατότητες πρέπει να καταρτίσετε έναν προϋπολογισμό εσόδων - εξόδων.

Πρώτη περίπτωση: Αν τα έσοδα σας είναι λιγότερα από τα έξοδά σας (αρνητικό υπόλοιπο), θα αντιμετωπίσετε οικονομικές δυσκολίες.

Συνεπώς, πρέπει να αποφύγετε κάθε μορφή δανεισμού στο άμεσο μέλλον και να τακτοποιήσετε τις τυχόν καθυστερημένες πληρωμές, όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Αυτό προϋποθέτει τη μείωση των τρεχουσών δαπανών σας.

Δεύτερη περίπτωση: Αν τα έσοδα σας είναι ίσα με τα έξοδά σας (μηδενικό υπόλοιπο), είναι προτιμότερο να αναβάλετε τον δανεισμό και κατά συνέπεια τη σχεδιαζόμενη αγορά.

Τρίτη περίπτωση: Αν τα έσοδά σας είναι περισσότερα από τα έξοδά σας (θετικό υπόλοιπο), διαθέτετε σχετική οικονομική άνεση και μπορείτε να καταφύγετε στον δανεισμό.

Ύψος δόσης

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε η μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του ποσού να μην αντιστοιχεί στο σύνολο του μηνιαίου σας υπολοίπου.

Το ιδανικό είναι να έχετε πάντα ένα περιθώριο ασφαλείας για την κάλυψη απρόβλεπτων εξόδων.

Αν η μηνιαία δόση υπερβαίνει το 40% του καθαρού σας εισοδήματος (αυτού που μένει αφού αφαιρέσετε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) δεν πρέπει να προσφύγετε στο δανεισμό.

Αυτό το ποσοστό φυσικά ισχύει για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ. Όσο μικρότερο είναι το εισόδημά σας, τόσο χαμηλότερο πρέπει να είναι αυτό το ποσοστό.