A- A+
ΕΚΠΟΙΖΩ: Πώς να πάρετε πίσω από τις τράπεζες παράνομες χρεώσεις επί στεγαστικών δανείων
Κάλεσμα σε όσους έχουν καταβάλει έξοδα δανείου σε στεγαστικά δάνεια ή ποινή προεξόφλησης ενώ το επιτόκιό τους ήταν κυμαινόμενο, απευθύνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, για την επιστροφή αυτών των ποσών.

Η διεκδίκησή τους γίνεται με την ένταξη των δανειοληπτών ενταχθούν στις ομαδικές αγωγές που καταθέτει η καταναλωτική οργάνωση για επιστροφή των συγκεκριμένων ποσών.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, εκατοντάδες ομαδικές αγωγές έχει καταθέσει τα τελευταία έτη η ΕΚΠΟΙΖΩ κατά τραπεζών, με αίτημα την επιστροφή ποσών που έχουν παρακρατήσει παράνομα ως «έξοδα δανείου» ή ποινή προεξόφλησης.

Δεκτές οι αγωγές

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγωγές έχουν γίνει δεκτές από τα δικαστήρια της χώρας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επήλθε συμβιβασμός με την τράπεζα πριν την εκδίκαση.

Ως αποτέλεσμα, στους εκατοντάδες δανειολήπτες - μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν επιστραφεί περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση 5253/2003 του Εφετείου Αθηνών σε συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι καταχρηστική η προμήθεια για την εκταμίευση του ποσού του στεγαστικού δανείου, η οποία συχνά καλυπτόταν από τον τίτλο «έξοδα δανείου», «έξοδα φακέλου», έξοδα έγκρισης δανείου» κτλ.

Ομοίως έχει κριθεί καταχρηστική η ποινή προεξόφλησης σε στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με την απόφαση 430/2005 του Αρείου Πάγου.

Στις αποφάσεις αυτές βασίστηκε και η Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.