A- A+
Έρχονται δάνεια 440 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίους μέσω ΕΤΕπ - Το Νοέμβριο οι πρώτες εκταμιεύσεις
«Ανάσα» στην αγορά αναμένεται να δώσει η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της οικονομίας με 750 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ υπέγραψαν τη σχετίκή συμφωνία με στόχο την άμεση εκταμίευση αυτού του ποσού.

Από αυτό τα 440 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται το Νοέμβριο.

Με το πτωτόκολλο συμφωνίας εγγυήσεων που υπογράφηκε απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και νέες χρηματοδοτήσεις, υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Με τη συμφωνία αυτή μπορούν να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις δανείων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως η ενέργεια, η παιδεία, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη βούλησή μας» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.