A- A+
Σε υψηλό 3,5 ετών οι αποδόσεις των προθεσμιακών τον Ιούνιο λόγω εκλογών
Το «φράγμα» του 5% έσπασε ξανά μετά από 3,5 χρόνια η μέση απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, στην προσπάθεια των τραπεζών να ανακόψουν το κύμα εκροών που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου οδήγησε εκτός τραπεζικού συστήματος περί τα 18 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες ρευστότητας από τις μαζικές αναλήψεις των καταθετών προχώρησαν σε γενναίες αυξήσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών.

Η πολιτική αυτή αποτυπώθηκε στα στοιχεία για τα επιτόκια που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούνιο η μέση απόδοση των προϊόντων «κλειστής» διάρκειας, διαμορφώθηκε στο 5%, υψηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το Μάιο.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Δεκέμβριο του 2008.

Η πορεία μετά τις εκλογές

Οι εκροές ανακόπηκαν την εβδομάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς το αποτέλεσμά τους ανακούφισε τους αποταμιευτές.

Εκτιμάται ότι έχουν πλέον επιστρέψει στα γκισέ των τραπεζών περί τα 12 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από πελάτες λιανικής, που φύλαξαν τα χρήματά τους σε προσωπικές κρυψώνες ή θυρίδες, ώστε να προφυλαχτούν από τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετές τράπεζες να προχωρήσουν σε περικοπές επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους δανεισμού τους από τους καταθέτες.

Μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα επιτόκια με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.