A- A+
Προσοχή σε πλαστό e-mail που υποτίθεται προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς (upd)
Εκατοντάδες χιλιάδες πλαστά e-mail που υποτίθεται ότι προέρχονται από την Τράπεζα Πειραιώς απεστάλησαν τις προηγούμενες ώρες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους πελάτες της, που δε θα καταλάβουν την απάτη.

Πρόκειται για email, ο αποστολέας του οποίου στοχεύει να αποσπάσει τον αριθμό της χρεωστικής κάρτας και το PIN του ανυποψίαστου πελάτη.

Η μέθοδος αυτή λέγεται «Phishing mail» και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους επιτήδειους, καθώς δεν είναι λίγα τα θύματά τους.

Όπως φαίνεται και στην εικόνα, το e-mail επικαλείται λόγους ασφαλείας και ζητά από το χρήστη να μπει μέσω της επισυναπτόμενης παραπομπής στο site της τράπεζας.

Εκεί του ζητείται να καταχωρήσει τον αριθμό της κάρτας του και τον κωδικό ασφαλείας, προκειμένου να «διορθωθεί το πρόβλημα».

Όποιος εισάγει τα στοιχεία αυτά, κινδυνεύει με άμεση χρέωση του λογαριασμού του.

Ανακοίνωση από την τράπεζα

Σχετικό μήνυμα προειδοποίησης των πελατών της για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από το συγκεκριμένο email προβάλει η Τράπεζα Πειραιώς στη σελίδα του e-banking.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων χρηστών μέσω αποστολής email.

Τo email, το οποίο υποτίθεται ότι έχει αποσταλεί από την Τράπεζα Πειραιώς, προτρέπει τον παραλήπτη να συμπληρώσει ένα επισυναπτόμενο έγγραφο (html) και να το υποβάλει μέσω internet.

Για τον λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή σας:

ΜΗΝ συμπληρώσετε κανένα στοιχείο σας σε κανένα έντυπο, το οποίο λάβατε μέσω e-mail. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα σας ζητήσει ποτέ να συμπληρώσετε κωδικούς και/ή προσωπικά σας δεδομένα μέσω e-mail».

Πραγματικό περιστατικό

Οι τράπεζες αποζημιώνουν τους πελάτες τους που «την πατούν», εφόσον τα συστήματα ασφαλείας τους δεν κατάφεραν να σταματήσουν την κλοπή.

Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες κάτοχος χρεωστικής κάρτας εξαπατήθηκε και αποκάλυψε τον αριθμό της κάρτας της και το ΡΙΝ απαντώντας σε e-mail που δήθεν προερχόταν από την τράπεζα, προκειμένου να εκδοθεί η νέα κάρτα της.

Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός της χρεώθηκε με δύο παράνομες αναλήψεις συνολικού ύψους 1.200 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, ενώ η ίδια απουσίαζε στην Κω.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης από τον Τραπεζικό Μεσολαβητή διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με κάρτα – κλώνο και η τράπεζα, αφού εντόπισε τις ύποπτες κινήσεις, προέβη άμεσα σε φραγή της κάρτας για την αποτροπή μεγαλύτερης επιβάρυνσής της κατόχου.

Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής συνέστησε τον αντιλογισμό των εν λόγω χρεώσεων δεδομένου ότι κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση συναλλαγών μέσω ΑΤΜ της τράπεζας με μη γνήσια κάρτα.

Διαβάστε επίσης

* 29 περιπτώσεις παράτυπων χρεώσεων από τις τράπεζες - Μήπως έτυχε και σε σας;