A- A+
Τα μεγέθη του νέου σχήματος Τράπεζας Πειραιώς – Αγροτικής – Πόσο κόστισε το deal στο δημόσιο
Ένα σχήμα με το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργητικό στην Ελλάδα δημιουργείται από την απορρόφηση της υγιούς Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς. Το deal «επιχορηγήθηκε» με 7,2 δισ. ευρώ.

Το τίμημα που πλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς για τη μεταβίβαση από τον ειδικό εκκαθαριστή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, ανήλθε σε 95 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, βασική παράμετρος του εγχειρήματος αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Τι πήρε η Πειραιώς

Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν:

- €21,4 δισ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων €14,3 δισ καταθέσεις, €6,7 δισ διατραπεζικές υποχρεώσεις και €0,4 δισ λοιπές υποχρεώσεις,
- €14,7 δισ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων €10,6 δισ χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και €4,2 δισ λοιπά στοιχεία ενεργητικού.

Η διαφορά των €6,7 δισ μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο €0,5 δισ στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%).

Το νέο σχήμα

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, με την απόκτηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού και παθητικού :

- αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012)

- δημιουργούνται συνέργειες που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα €155 εκατ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε €155 εκατ ετησίως, μετά από φόρους

- βελτιώνεται ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» στο 124%

- βελτιώνεται η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου)

Καταθέσεις και δάνεια

Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε €74 δισ, των καταθέσεων σε €35 δισ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε €44 δισ.

Το προσωπικό του Ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή ήταν η Lazard Frères.

Απεργούν οι εργαζόμενοι

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, αντιδρώντας στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά κυρίως με τα εφάπαξ των υπαλλήλων της Αγροτικής Τραπέζης, τα οποία χορηγεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης.

Σημαντικό ζήτημα για το υπουργείο Εργασίας είναι και η κάλυψη της συνεισφοράς της Αγροτικής προς το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Διαβάστε επίσης

* Ανακοινώθηκε η πώληση της ΑΤΕ στην Πειραιώς – Τι γίνεται με καταθέσεις - εργαζομένους