A- A+
Moody’s: Ενδειξη αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ο αποκλεισμός από την ΕΚΤ
Μία σοβαρή ένδειξη της αβεβαιότητας σε σχέση με το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, αποτελεί η απόφαση της ΕΚΤ να αποκλείσει τις ελληνικές τράπεζες από τα προγράμματα δανεισμού της, σύμφωνα με την Moody’s.

Όπως αναφέρει σε ειδική ανάλυση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει πλέον αποδεκτά ελληνικά κρατικά ομόλογα ή εγγυήσεις ως εχέγγυα δανείων, υπογραμμίζει την πίεση που υφίστανται οι τράπεζες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα.

Επίσης, αποτελεί περαιτέρω ένδειξη αβεβαιότητας σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη.

Οι αναλυτές του οίκου πάντως αναγνωρίζουν ότι η σχετική απόφαση δεν έχει πρακτικές επιπλοκές για την ώρα, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι διασφαλίζει πως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι ζημιές δεν θα επηρεάσουν την ΕΚΤ και τους μετόχους της.

«Βλέπουμε την απόφαση της ΕΚΤ ως μια ένδειξη της απροθυμίας της να ανακουφίσει τις δημοσιονομικές αρχές της ευρωζώνης από το καθήκον τους για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών των κυβερνήσεων με προβλήματα» αναφέρει η Moody’s.

Διαβάστε επίσης

* Τι σημαίνει για τις καταθέσεις ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ