A- A+
Προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο της δραχμής οι βρετανικές τράπεζες
Σχέδια αντιμετώπισης της εξόδου μίας ή περισσότερων χωρών από την Ευρωζώνη έχουν επεξεργαστεί οι βρετανικές τράπεζες, κατόπιν σχετικής εντολής της αρμόδιας εποπτικής αρχής της χώρας.

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Αρχής Οικονομικών Υπηρεσιών (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Adair Turner τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες της χώρας χρειάζεται να εξετάσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού τους σε περίπτωση που χρειαστεί να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα, έστω και αν η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μικρή.

«Σίγουρα τους έχουμε ενθαρρύνει να εξετάσουν αυτά τα σενάρια για την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία» σημείωσε σχετικά ο κ. Turner, χαρακτηρίζοντας πάντως πολύ μικρές τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής αμφισβήτησε τον κ. Turner σε σχέση με την προετοιμασία του κλάδου απέναντι σε κινδύνους που επηρεάζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο κ. Turner απάντησε ότι η Αρχή θα έχει σύντομα συναντήσεις με κάθε τράπεζα για το κατά πόσο η κάθε μια τους μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα σε ρευστό για λόγους ασφάλειας.