A- A+
Citi: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης του Ιανουάριο του ερχόμενου έτους επαναδιατυπώνει σε ανάλυσή της η Citi, η οποία χαρακτηρίζει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομιας άλυτο.

Σε νέα της έκθεση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Willem Buiter, η Citi εκτιμά τις πιθανότητες αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013 στο 50% - 75%.

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση του αμερικανικού οίκου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανάλυση επισημαίνεται ότι η αντιπαράθεση που θα υπάρξει ως προς την επιμήκυνση του μνημονίου θα δημιουργήσει επιπρόσθετες καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, η Citi θεωρεί πιθανό να υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, εφόσον η τρόικα διαπιστώσει εσκεμμένη μη εφαρμογή του μνημονίου.

Αν σταματήσει η παροχή βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η πτώχευση θα επέλθει για την Ελλάδα, καθώς το τραπεζικό σύστημα χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ και του ELΑ θα καταρρεύσει.

Η εναλλακτική της παραμονής

Ο οικονομολόγος της Citi σημειώνει ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις, τις οποίες θεωρεί δύσκολο να τηρηθούν:

- Να υπάρξει νέα σοβαρή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας

- Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

- Να συνεχίσει η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα να στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες