A- A+
Εγκωμιαστικό άρθρο για την Ελλάδα στους γερμανικούς Financial Times!
«Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από ό,τι πιστεύουν οι Γερμανοί» υποστηρίζει στους «Financial Times Deutschland», ο οικονομικός διευθυντής του Ινστιτούτου για την Μακροοικονομία και τον Προϋπολογισμό.

Σε άρθρο του ο κ. Γκούσταβ Χορν επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, έπειτα από σκληρές μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται στο δρόμο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της».

Ο κ. Χορν τονίζει την ανάγκη να προσεγγίσει και η Γερμανία τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά, όπως εξηγεί, από την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας τους μισθούς.

Αναφερόμενος στην επιστολή 160 οικονομολόγων, οι οποίοι ζητούσαν από την καγκελάριο να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής, κάνει λόγο για βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις περί «ασταθών Νοτιοευρωπαίων».

Ο ίδιος αναγνωρίζει την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι στο θέμα της ανταγωνιστικότητας έχουν σε μικρό διάστημα, αλλά με πολλές θυσίες, επιτευχθεί πολλά και αναφέρεται σε «βίαιη μείωση των μισθών κατά 20%».

Ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει ωστόσο ότι στη Γερμανία πρέπει να γίνει το αντίθετο, να αυξηθούν δηλαδή οι μισθοί των εργαζομένων και επισημαίνει ότι και η χώρα του παραβίασε το όριο σταθερότητας των τιμών από την αντίθετη πλευρά, χωρίς μάλιστα η ανταγωνιστικότητα να αυξηθεί σημαντικά.