A- A+
Προθεσμιακές 6,2 δισ. ευρώ «έσπασαν» το Μάιο υπό το φόβο των εκλογών και της δραχμής
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση όλων των εποχών σημείωσαν τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων το Μάιο, από τις μαζικές πρόωρες αναλήψεις που καταγράφηκαν μετά τις εκλογές.

Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου έδωσε το έναυσμα κυρίως στα νοικοκυριά και κατά δεύτερο λόγο στις επιχειρήσεις να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις.

Ο λόγος ήταν προφανής: Ήθελαν να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, προκειμένου να τα βγάλουν από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα είτε άμεσα ή όταν το έκριναν σκόπιμο μέχρι τις επερχόμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Χαμηλό 4,5 μηνών

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 6,2 δισ. ευρώ στα 77,49 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Η μείωση αυτή καταγράφηκε παρά τις σημαντικές αυξήσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές με στόχο τη συγκράτηση των διαρροών.

Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια δεν ήταν ικανά να μεταπείσουν όσους καταθέτες ήθελαν να λάβουν μέτρα προστασίας έναντι δυσάρετσων εξελίξεων που ενδεχομένως να εκδηλώνονταν μετά τις εκλογές.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι παρά τις προσφορές των τραπεζών, η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων το Μάιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,90%.

Και παρά αυτή τη μείωση το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων διατηρήθηκε αμετάβλητο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης του μεριδίου αγοράς των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια κατά τη διάρκεια του Μαΐου.