A- A+
Τα 4 δισ. ευρώ έφτασαν οι επιστροφές καταθέσεων στις τράπεζες μετά τις εκλογές
Επιστροφή καταθέσεων 4 δισ. ευρώ καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης. Δέλεαρ για τους αποταμιευτές τα υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι από την πρώτη κι όλας εβδομάδα μετά την Κυριακή των εκλογών παρατηρήθηκαν εισροές καταθέσεων στο σύστημα, που υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ.

Η τάση αυτή συνεχίζεται έως σήμερα, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των καταθέσεων να έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 4 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων περίπου.

Πρόκειται κυρίως για πελάτες λιανικής τραπεζικής, που απέσυραν τις καταθέσεις τους από το σύστημα λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, υπό το φόβο ενός αποτελέσματος που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ, και σήμερα που ο κίνδυνος πέρασε τις επιστρέφουν στους λογαριασμούς τους.

Για το λόγο αυτό έχουν κινητοποιηθεί οι τράπεζες, προσφέροντας δελεαστικές προσφορές στις προθεσμιακές καταθέσεις με πολύ υψηλά επιτόκια.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μάιο οι εκροές αποταμιεύσεων έφτασαν τα 8,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο έφευγαν από τις τράπεζες περί τα 400 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Η εξέλιξη των καταθέσεων από το 2009

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανάλυση της Alpha Bank σχετικά με την εξέλιξη των μεγεθών των καταθέσεων στην εγχώρια τραπεζική αγορά. Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναφέρει τα ακόλουθα:

«Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν σημαντικά στα 157,4 δισ. ευρώ το Μάιο από 165,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 165,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο, 164,3 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, 174,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011 και 191,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο.

Η μείωση αυτή των καταθέσεων τον Μάιο συνδέεται με τη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος (Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΙΟΒΕ: Μάιος΄12: 76,0, Απρ.΄12: 77,3, Μάρτ.΄12: 75,7), αλλά και με το ασταθές τον Μάιο μετεκλογικό αποτέλεσμα, που προκαλούσε αμφιβολία για τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και για τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει ως πλήρες μέλος της Ζώνης του Ευρώ.

Πότε άρχισε η πτώση

Η πτώση των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2010, μετά από μια εντυπωσιακή πορεία αύξησης αυτών των καταθέσεων στην περίοδο 2002 – 2009, όπου σημειώθηκε μέση ετήσια αύξησή τους κατά 12,4%, έναντι μέσης ετήσιας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,9%.

Ειδικότερα, το 2009 σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων κατά 133 δισ. ευρώ έναντι του 2002, έναντι αύξησης του καταγεγραμμένου ονομαστικού ΑΕΠ στην ίδια περίοδο κατά μόνο 76,8 δισ. ευρώ.

Από το 2010, με την είσοδο της Ελλάδος στην βαθειά κρίση δημοσίου χρέους και σε μια περίοδο μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ, ξεκίνησε σταδιακά στην αρχή μείωση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία επιταχύνθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Συνεπώς, στο τέλος του Μαΐου 2012 οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν στο 75,3% του ΑΕΠ, μειωμένες κατά 80,0 δισ. ευρώ από το υψηλότερο επίπεδό τους τον Δεκέμβριο του 2009 (237,3 δισ. ευρώ).

Η πτώση αυτή των ιδιωτικών καταθέσεων οφείλεται στην αυξανόμενη συζήτηση στη χώρα περί «ακύρωσης» του Μνημονίου και περί αντιστροφής του ΜΠΔΣ 2012-2014 που αν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε τη Χώρα εκτός του Ευρώ.

Επίσης η έκταση της μείωσης των καταθέσεων συμβάλλει στη μεγάλη πτώση της πιστωτικής επέκτασης και στη χειροτέρευση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία στο 4ο 3μηνο του 2011 και στο 1ο 6μηνο του 2012.

Πλήγμα από την αβεβαιότητα

Τόσο η ύφεση, όσο και η πτώση των καταθέσεων έχουν λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, από ό,τι αναμενόταν εξαιτίας της συστηματικής διάβρωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα στο 4ο 3μηνο΄11 και στο 1ο 6μηνο του 2012.

Σημειώνεται ότι ακόμα και με μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, οι καταθέσεις αυξάνονται, όπως συνέβη τόσο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2011, αλλά κυρίως τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, όταν η αβεβαιότητα μετριάσθηκε μετά την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία καθυστερούσε από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Επίσης, με την βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης, λόγω της δρομολόγησης του 2ου Πακέτου Χρηματοοικονομικής Ενίσχυσης της Ελλάδος και της ολοκλήρωσης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI plus), οι καταθέσεις αυξήθηκαν και πάλι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μετά την σημαντική πτώση τους τον Ιανούαριο και το Φεβρουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ισχυροποιηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η προωθούμενη επικείμενη ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εμπιστοσύνη μάλιστα θα ισχυροποιηθεί και θα αποκτήσει θεσμική διάσταση με την χωρίς καθυστέρηση αποτελεσματική υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, όπως αυτό έχει σχεδιασθεί σε συμφωνία με την Τρόικα και ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».