A- A+
«Τα ΄χωσαν» στους πολιτικούς οι τραπεζίτες – Τι είπαν στις γ.σ. των Alpha, Eurobank και Πειραιώς
Σαφές μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων απέστειλαν οι διοικήσεις των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς κατά τη διάρκεια των γενικών τους συνελεύσεων.

Οι τραπεζίτες υπογράμμισαν τις σοβαρές καθυστερήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, σημειώνοντας ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα εάν υπήρχε αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμαναν τη σημασία τάχιστης εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για την τόνωση της αγοράς.

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξαν ότι κομβικής σημασίας για την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία όπως είπαν θα πρέπει να γίνει με αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ένας υγιής και δραστήριος τραπεζικός τομέας με την ευελιξία και τη δυναμική που του προσδίδει η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Για το λόγο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει επαρκή κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για τη συμμετοχή του στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

«Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα στηριχθούν από ιδιώτες εάν αυτοί προσβλέπουν στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αξιών μεσοπρόθεσμα» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Σάλλας: Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Η σταθεροποίηση της οικονομίας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες αυτήν την περίοδο τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της το πρωί της Παρασκευής.

Ο ίδιος έκανε λόγο για καθυστερήσεις που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και οι αποκρατικοποιήσεις δυστυχώς δεν προχώρησαν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος μίλησε για την ανάγκη να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Νανόπουλος: Στήριξη της οικονομίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, γιατί μόνον υπό την προϋπόθεση αυτή θα μπορέσουν να στηρίξουν τους φορολογούμενους και την οικονομία.

Επιπλέον, επισήμανε πως παρά τις καθυστερήσεις στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να απαξιώνεται.

Εξάλλου, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι πρέπει να παύσουν τα σενάρια περί δραχμής.