A- A+
Δεδομένη η κυβέρνηση συνεργασίας – Την Πέμπτη στο Eurogroup ο νέος τσάρος για τα πρώτα €24 δισ.
Σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης θα καταλήξουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την Τρίτη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, ώστε η χώρα να εκπροσωπηθεί στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι διεργασίες που γίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να έχουν αίσιο τέλος σήμερα το βράδυ, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει τον Αντώνη Σαμαρά στη θέση του Πρωθυπουργού.

Το μόνο που δεν είναι σίγουρο είναι εάν θα συμμετάσχουν ενεργά στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Στο Eurogroup για 24 δισ. ευρώ

Οι επόμενες ημέρες στην Ευρώπη θα είναι καθοριστικές για τη νέα κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη.

Το συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ που έχει παρακρατηθεί από τη δόση του Μαΐου και των 23 δισ. ευρώ από το πακέτο που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Παράταση του μνημονίου

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πιστωτές της χώρας παράταση δύο ετών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ να αυξηθεί κατά 16 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, επί τάπητος θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση η χορήγηση 6,6 δισ. ευρώ για την εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.