A- A+
Ανακούφιση στην Ευρώπη για το αποτέλεσμα – Οι πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων
Με ανακούφιση υποδέχθηκαν στην Ευρώπη το εκλογικό αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των εταίρων μας στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Βέβαια, παρά την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις γίνεται λόγος και για συνέχιση της προσπάθειας των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι τόνισε κατά την άφιξή του στο Μεξικό για τη Σύνοδο των G8 ότι «στην Ελλάδα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση για να τύχουν σεβασμού οι δεσμεύσεις με την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική ψήφος είναι και ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη, προσφέρει μια πιο γαλήνια προοπτική για την Ευρώπη και για το κοινό της νόμισμα».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες πολίτες προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνοντας σίγουρος πως «αυτό ενδυναμώνει το ευρώ».

«Για ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει στο δρόμο της οικονομικής μεταρρύθμισης» έκανε λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαιρέτησε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.

«Εάν τα αρχικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται, η Νέα Δημοκρατία θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη νέα Βουλή» τόνισε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το αποτέλεσμα ως μια απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων να συνεχίσουν την εφαρμογή των οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της» σημείωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ζαν Κες ντε Ζαγκερ.

Όπως είπε, «δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός λαός θα έχει ένα καλύτερο μέλλον μακροπρόθεσμα».
Εξάλλου, κινούμενος στη γραμμή Σόιμπλε, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».