A- A+
Έτοιμοι για υπογραφή συμφώνου ανάπτυξης και απασχόλησης οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής
Στην υπογραφή ενός συμφώνου «Ανάπτυξης και Απασχόλησης» προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, με ταυτόχρονη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Η υπογραφή ενός Συμφώνου Ανάπτυξης ήταν το κεντρικό αίτημα του Γάλλου προέδρου Francois Hollande κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η ιδέα να παρεισφρήσει η διάσταση της ανάπτυξης στις πολιτικές λιτότητας που προωθούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, έχει τύχει ευρύτερης υποστήριξης τους τελευταίους μήνες καθώς η οικονομία της περιοχής έχει βυθιστεί στην ύφεση και η κρίση χρέους εντείνεται.

Ανάπτυξη μέσω ΕΤΕπ

Όπως ήταν αναμενόμενο, το προσχέδιο δείχνει ότι οι ηγέτες θα δεσμευτούν να ενισχύσουν τα κεφάλαια και τη δανειοδοτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αν και το ποσό των πρόσθετων κεφαλαίων δεν αναφέρεται.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ να εγκρίνει τις αλλαγές έως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο δίνει επίσης το «πράσινο φως» σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ οι ηγέτες επιφορτίζονται με την τόνωση μιας «πλούσιας σε απασχόληση ανάπτυξης», η οποία θα προστατεύει τις δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, την εκπαίδευση και την ενέργεια.

Καμία αναφορά στην Ελλάδα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ωστόσο πως δεν υπάρχει τίποτα στο προσχέδιο που να αφήνει να εννοηθεί πως οι ηγέτες θα λάβουν πιο άμεσα μέτρα που θα βοηθήσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά τους προβλήματα.

Επιπλέον, το σχέδιο, το οποίο θα υπόκειται σε σημαντικές τροποποιήσεις έως τα τέλη του μήνα που θα γίνει η Σύνοδος, αποκαλύπτει ότι το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα στηριχτεί στους ίδιους πυλώνες με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιδιώξει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Τα κράτη μέλη πρέπει να κυνηγήσουν "μια διαφοροποιημένη, φιλική προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ανάπτυξη" και θα πρέπει να «αντιμετωπίσουν τις βαθιά ριζωμένες ανισορροπίες και προχωρήσουν περαιτέρω με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", αναφέρει το προσχέδιο.

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τις εργασιακές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για «τη βελτίωση της απασχόλησης» και «τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σύμφωνο υπόσχεται ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την διαχείριση των φορολογικών παραδείσων και για αυτό που αποκαλεί «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό».

Καλεί, επίσης τις χώρες της ευρωζώνης να «προοδεύσουν περισσότερο στις προσπάθειές τους να συντονίσουν και να ενοποιήσουν τις οικονομικές πολιτικές τους, με... σεβασμό στην ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της».

Πηγή: Capital.gr