A- A+
Οι τραπεζίτες τρελάθηκαν! Ρεκόρ αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις τον Ιούνιο
Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι προσφερόμενες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις τον Ιούνιο σε μία προσπάθεια ανακοπής των εκροών που οφείλονται στην αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από τις αρχές Ιουνίου οι οδηγίες των διοικήσεων των τραπεζών στις μονάδες του δικτύου τους ήταν σαφείς: Προσφέρετε όσο το δυνατόν υψηλότερα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας για τη συγκράτηση των διαρροών.

Ακόμη και για ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ τα επιτόκια διαμορφώθηκαν πάνω από το 5% για διάστημα έως και 3 μήνες, ενώ η διαπραγματευτική ικανότητα των πελατών για μεγαλύτερες καταθέσεις αυξήθηκε δραματικά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε τράπεζες που μέχρι πριν δύο μήνες έδιναν επιτόκια της τάξης του 4% και αυτά με το ζόρι, από τις αρχές Ιουνίου οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν ακόμη και πάνω από το 5,50%.

Όσοι έκαναν «παζάρι» στα καταστήματα είναι σίγουρο ότι βγήκαν κερδισμένοι, καθώς οι τράπεζες ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν επιτόκια υψηλότερα έως και 1% σε σχέση με τα επίσημα προϊόντα τους, προκειμένου να διατηρήσουν τα κεφάλαια των πελατών τους.

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές

Βέβαια, η διάρκεια για τα αυξημένα επιτόκια δεν ξεπέρασε στις περισσότερες περιπτώσεις τους 3 μήνες.

Στα επίσημα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το μήνα Ιούνιο, θα αποτυπωθεί αυτή η άνοδος, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφεί ιστορικό υψηλό στη μετά ευρώ εποχή.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι εφόσον το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης και σε απομάκρυνση του ενδεχομένου ενός επεισοδίου με τους εταίρους μας στην ΕΕ, τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν.

Αντιθέτως, αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις παραμείνει, οι προσφορές αυτές όχι μόνο δε θα καταργηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.