A- A+
Fitch: Οδηγός η Αργεντινή για την Ελλάδα αν αποχωρήσει από το ευρώ
Τις επιπτώσεις μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εκτιμά η Fitch σε νέα ανάλυσή της, με οδηγό τις συνέπειες που είχε για την Αργεντινή η άτακτη χρεοκοπία του 2002. Ομοιότητες και διαφορές.

Οι οικονομολόγοι του οίκοι σημειώνουν ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι όμοιες, ωστόσο προσθέτουν ότι η πτώχευση της Αργεντινής και όσα συνέβησαν μετά, μπορεί να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον οίκο, τους τελευταίους μήνες τον προσεγγίζουν επενδυτές από την Ευρωζώνη με το ερώτημα πώς η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001-2002 και η επακόλουθη υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να ρίξει φως σε μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ο οίκος τονίζει ότι η αποσύνδεση του πέσο από το αμερικανικό δολάριο το 2002 και η υποχρεωτική μετατροπή των καταθέσεων και του εγχώριου χρέους σε πέσο προσφέρουν κάποιες ενδείξεις για τους κινδύνους από την μετατροπή νομίσματος στο πλαίσιο του χειρότερο σεναρίου για έξοδο από το ευρώ.

Πλήγμα για μικρές επιχειρήσεις

Όπως σημειώνει η Fitch η υποτίμηση του πέσο οδήγησε άμεσα σε αύξηση του χρέους των επιχειρήσεων στην Αργεντινή και άσκησε πιέσεις στις ταμειακές ροές, ιδίως προς τις μικρότερες επιχειρήσεις που εστίαζαν περισσότερο σε εγχώριες δραστηριότητες.

Μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να αναμένεται για την Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: περιορισμένη ικανότητα στις εξαγωγές, έλεγχοι στις τιμές, μια πιθανή παρατεταμένη ύφεση και οι περιορισμένες επιλογές για την αναχρηματοδότηση της εγχώριας αγοράς θα μπορούσαν να πλήξουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να καταβάλουν τους τόκους και τις δόσεις των δανείων τους.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο εκτεθειμένες σε μια υποχώρηση του εμπορίου, καθώς η έξοδος από το ευρώ θα είχε ευρύτερες επιπλοκές με την ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ» αναφέρει η Fitch.

Έκτακτα μέτρα

Επισημαίνει εξάλλου ότι εκείνη την περίοδο η Αργεντινή εφάρμοσε σειρά έκτακτων μέτρων, πλήττοντας την χρηματοοικονομική ευελιξία και το πιστωτικό προφίλ των επιχειρήσεων της χώρας.

Τέτοια μέτρα ήταν: περιορισμοί στις μεταφορές ξένου συναλλάγματος, απαγόρευση των προσαρμογών στις τιμές με βάση τα ξένα νομίσματα και κυβερνητικές ρυθμίσεις στις τιμές κρίσιμων υπηρεσιών και προϊόντων.

Η Fitch σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα, μέχρι τα μέσα του 2002, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που βαθμολογούσε και δεν είχαν χρεοκοπήσει ήταν στην κλίμα μεταξύ «C» και «CCC».