A- A+
Αποχωρεί η Carrefour από την ελληνική αγορά - Στον όμιλο Μαρινόπουλου το 50% της εταιρείας
Την αποχώρησή της από την Ελλάδα ανακοίνωσε από το Παρίσι ο όμιλος Carrefour, που μεταβίβασε το 50% της εταιρείας Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ στον όμιλο Μαρινόπουλου. Τα σχέδια της εταιρείας.

Σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αναφέρεται ότι ο όμιλος Μαρινόπουλου εξαγόρασε το 50% της συμμετοχής του γαλλικού ομίλου Carrefour στην κοινή εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ.

Η είδηση έγινε γνωστή από το Παρίσι και σύμφωνα με την απόφαση του ελληνικού ομίλου πρόκειται να επενδυθούν 350 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της πρώην πλέον κοινής εταιρείας.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει ότι ο όμιλος Μαρινόπουλου γίνεται ο master franchise για την Ελλάδα και Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες.

Ανασυγκρότηση εταιρείας

Η κίνηση αποχώρησης από την ελληνική αγορά γίνεται γνωστή δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου Georges Plassat, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει στη γενική συνέλευση του ομίλου την Δευτέρα το σχέδιό του για την ανάκαμψη του ομίλου.

Η Carrefour είπε ότι η πώληση θα επιτρέψει στην κοινοπραξία, που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, «να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα».

Εκτός από την αγορά της Ελλάδας, όπου οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 16%, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλυσίδα λιανικής είναι επίσης εκτεθειμένη και στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Επενδύσεις στα Βαλκάνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της Carrefour Μαρινόπουλος στην Αλβανία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βουλγαρία γινόταν μέσα από ένα επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο το 80% ανήκε στον ελληνικό όμιλο και το 20% στην Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ.

Τώρα όλη αυτή η δραστηριότητα περνάει στην κατοχή του ελληνικού ομίλου.

Πηγές της εταιρείας έλεγαν ότι με τα νέα κεφάλαια τα οποία θα εισρεύσουν πρόκειται να περιοριστεί ο χρόνος αποπληρωμής των προμηθευτών, ενώ ένα μέρος εξ αυτών θα επενδυθεί στη διαμόρφωση των τιμών.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων μεταξύ των δύο μετόχων υπήρξαν τριβές και συγκρούσεις οι οποίες αποδυνάμωσαν την παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά, ενώ μεταξύ των παρενεργειών τους ήταν και η μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών της, γεγονός που είχε προκαλέσει σχόλια, αντιδράσεις, ακόμη και μία έρπουσα φημολογία περί υπαγωγής της στο άρθρο 99.