A- A+
FTD: Έτοιμη να χαλαρώσει το ελληνικό μνημόνιο μετά τις εκλογές η ΕΕ - Τι θα γίνει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ
Διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση των όρων του μνημονίου είναι η ΕΕ, σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, που μεταδίδουν πληροφορίες για τη μετεκλογική στάση του Βερολίνου.

Το ρεπορτάζ της FTD έχει τίτλο: «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» και υπότιτλο «Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό μπορεί να ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις – κι αυτό μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας».

Όπως σημειώνεται, η ευρωζώνη προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας.

Συγκεκριμένα, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών της Κυριακής, κάθε νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ευρωπαϊκοί κύκλοι στην εφημερίδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βανκ Ρομπάι διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι «θα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ θα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Παραβιάστηκε το μνημόνιο

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη μεριά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι με την προθυμία των Βρυξελλών για διαπραγματεύσεις ελπίζεται ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα μπορούσαν να τύχουν μεγαλύτερης στήριξης από τον λαό.

Στη συνέχεια η FTD σημειώνει ότι στους κύκλους της Τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη παραβιάσει και πάλι τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας.

Από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, ανέφεραν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί» δήλωσε κάποιος υπεύθυνος. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε σε συνεδρίαση της Κ.Ο. των CDU/CSU ότι στην επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Τρόικα θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Και αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι «πίσω από τη στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αθήνας κρύβεται ο κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ από τη δανειακή βοήθεια και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, υπενθυμίζει η εφημερίδα, δήλωσε ότι μπορεί να συζητήσει κανείς για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του ελλείμματος στην Ελλάδα, εφόσον διατηρηθούν επί της ουσίας οι όροι του μνημονίου.

Ωστόσο, στους κύκλους της ΕΕ εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να εγκαταλείψει εάν αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Άλλοι περιμένουν ένα «ντιλ»: συμμετοχή του ΔΝΤ έναντι κουρέματος του χρέους των δημόσιων πιστωτών.