A- A+
Μπαρόζο: Εφικτή μία τραπεζική ένωση από το 2013 για την προστασία των καταθέσεων
Εφαρμογή από το 2013 θα μπορούσε να έχει το σχέδιο δημιουργίας μίας τραπεζικής ένωσης, στην οποία θα υπάγονται οι μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμμάνουελ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν που παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times, τον έλεγχο της τραπεζικής ένωσης θα μπορεί να ασκεί μία κοινή εποπτική αρχή.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα προώθησης αυτού του σχεδίου τόνισε ότι μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ από την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ένα «πολύ μεγάλο βήμα» προς μια βαθύτερη ολοκλήρωση.

Προστασία των καταθέσεων

«Το σχέδιο τραπεζικής ένωσης θα περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων για τις καταθέσεις και ένα ταμείο διάσωσης που θα χρηματοδοτείται από τους φόρους στις τράπεζες» υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα μπορεί να λειτουργήσει ήδη από το 2013, χωρίς τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Τέλος, τόνισε ότι το Λονδίνο και το Βερολίνο αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό τραπεζικό καθεστώς, αν και η Βρετανία έχει το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμεί, να απέχει από μια τέτοια κίνηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζει τους άλλους να προχωρήσουν.