A- A+
Φουλ για μνημόνιο και μηχανισμό στήριξης η Κύπρος - Εκπνέει η προθεσμία για τις τράπεζες (upd)
Θέμα ημερών θεωρείται η προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθώς έως και το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12/6 22:50

Σε δημοσίευμα του SigmaLive αναφέρεται ότι τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την Κύπρο, καθώς εκπνέει η προθεσμία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστοτόπου, η κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες την πρόθεσή της να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και πηγές της Κομισιόν δηλώνουν πως η προσφυγή θα υλοποιηθεί «εντός 24ώρων».

Η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει ότι η βοήθεια που θα χρειαστεί η κυπριακή δημοκρατία ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και τα υπόλοιπα για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Υποβάθμιση από Moody's

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την Τράπεζα Κύπρου, σε B2 από B1, και την Ελληνική Τράπεζα σε B1 από Ba3.

Παράλληλα, οίκος έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου.

Ψάχνονται για τρίτη λύση

Κυβερνητικές πηγές από την Κύπρο τονίζουν ότι γίνεται μία τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση ενός δανείου από τρίτη πηγή, πχ. από τη Ρωσία, αν και δεν θεωρούν πιθανή μία τέτοια εξέλιξη.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Amandeu Altafaj, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμα οιαδήποτε ένδειξη αιτήματος για εισδοχή της χώρας στο μηχανισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε τη Δευτέρα ότι το όποιο πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς να συμπεριλάβει και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Διάψευση από κυπριακή κυβέρνηση

«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανoς Στεφάνου, σύμφωνα με το StockWatch.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Στεφάνου απέρριψε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ότι εντός 24 ωρών η Κύπρος θα καταθέσει αίτηση στο μηχανισμό στήριξης για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Κρατώντας αποστάσεις από δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, ισχυρίστηκε ότι «ούτε επαφές έγιναν αλλά ούτε και προσφυγή».

«Δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και δεν έχει γίνει καμία διεύρυνση πρόθεση για ένταξη στο μηχανισμό» είπε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει διάφορες επιλογές μπροστά της αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μια από της οποίες είναι και ο μηχανισμός».

Λέγοντας αυτά επανέλαβε ότι «αποφάσεις δεν υπάρχουν». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εάν δεν υπήρξε το πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα συζητούσε θέμα μηχανισμού.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν θα ήταν καλύτερα να προσφύγει η Κύπρος στο μηχανισμό πριν τις ελληνικές εκλογές για ευνόητους λόγους είπε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δυναμικά και λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση η οποία τα παρακολουθεί πολύ στενά και ανάλογα κινείται και λαμβάνει τις αποφάσεις της».