A- A+
Reuters: Περιορισμούς στις αναλήψεις στα ΑΤΜ λόγω του ελληνικού κινδύνου εξετάζει η ΕΕ
Μέτρα που περιλαμβάνουν περιορισμό των αναλήψεων από ΑΤΜ, καθώς και ελέγχους στα σύνορα και στη διακίνηση κεφαλαίων, έχουν εξετάσει σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τα μέτρα αυτά εξετάστηκαν για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη σταθερότητα του ευρώ, σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει να βγει από την ευρωζώνη.

Ερωτηθείς σχετικά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του τέτοια σχέδια, προσθέτοντας ότι όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα του Reuters φαίνονται αναληθή.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων στο Reuters, αυτές οι ιδέες αποτελούν μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι αποτελούν κυρίως προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, παρά σχεδιασμό για κάτι που έχει πιθανότητες να γίνει.

Ωστόσο, με αυξημένη την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών, η ανάγκη για μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι ενισχυμένη, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Η αναστολή του Σένγκεν

Εκτός των προαναφερθέντων μέτρων φέρεται να έχει συζητηθεί επίσης η αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός 26 χωρών, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «ένας σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα σενάριο στο πλαίσιο του οποίο η Ελλάδα θα φεύγει» αναφέρει μία από τις πηγές που είχε συμμετοχή στις τηλεδιασκέψεις, προσθέτοντας ότι «ο περιορισμός των αναλήψεων από τα ATMs και της κίνησης των κεφαλαίων έχουν εξεταστεί και αξιολογηθεί».

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε τις συζητήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν σαν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν.

ΤτΕ: Δεν γνωρίζουμε τέτοια σχέδια

«Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ διαφόρων στελεχών που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε η δεύτερη πηγή στο Reuters, σημειώνοντας ότι «είναι λογικός σχεδιασμός, αυτό είναι όλο, σχεδιασμός για την χειρότερη περίπτωση».

Ο πρώτος αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζεται η εξέταση για το εάν υπάρχει νομική βάση για τέτοια ακραία μέτρα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων», δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο Reuters.

Εξάλλου, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) είχε διαμηνύσει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.