A- A+
Και η Ισπανία στο μηχανισμό της ΕΕ για τις τράπεζες - Θέλουν να προλάβουν τις ελληνικές εκλογές (upd)
Χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, αποφάσισε το έκτατο Eurogroup του Σαββάτου, χωρίς όμως την υπογραφή μνημονίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10/6 12:03

Η Ισπανία, μετά και τις πιέσεις που δέχθηκε από το Βερολίνο προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ζητήσει επισήμως βοήθεια για τη στήριξη των τραπεζών της, μετά τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην ΕΕ θέλουν να προλάβουν τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, υπό το φόβο ότι το αποτέλεσμά τους μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, στις Βρυξέλλες θέλουν να ο τραπεζικός τομέας του ευρωπαϊκού Νότου να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση ενός ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει το γνωστό πλέον «GRexit».

Όχι σε ισπανικό μνημόνιο

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας κ. Λουίς ντε Γκίντος, το τελικό ύψος του δανεισμού που θα προέλθει από τον EFSF και από τον ESM θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα νέων αξιολογήσεων για τον τραπεζικό κλάδο.

Για το σκοπό αυτό δύο ανεξάρτητοι ελεγκτικοί οίκοι θα κληθούν να εκτιμήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών πιστωτικών ιδρυμάτων το αργότερο έως και τις 21 Ιουνίου.

Αμέσως μετά, η Ισπανία θα υποβάλει επίσημο αίτημα βοήθειας, προκειμένου το ισπανικό Ταμείο Ενίσχυσης Τραπεζών (FROB), να λάβει τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Οι όροι του δανείου

«Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι αυστηρά συμβουλευτικός» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεσμευτικοί όροι για εξυγίανση θα αναλάβουν οι τράπεζες και όχι το δημόσιο της χώρας.

Ο κ. Γκίντος υπογράμμισε ότι η Ισπανία δε θα υπογράψει συμφωνία που θα προβλέπει δημοσιονομικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι το δάνειο θα δοθεί με ευνοϊκούς όρους.

Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Ισπανία εφαρμόζει ήδη σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική πολιτική και την αγορά εργασίας, καθώς και μέτρα για την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Τήρηση δεσμεύσεων

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών είναι βέβαιοι πως η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της διαδικασίας μείωσης του ελλείμματος.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης των τραπεζών θα τεθούν υπό στενή και τακτική αξιολόγηση.

Τέλος, οι όροι για το δάνειο προς το FROB θα είναι εστιασμένοι σε μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης τα οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.