A- A+
Ενιαίος τρόπος για την παρουσίαση των στεγαστικών δανείων από όλες τις τράπεζες
Το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο πλήρους ενημέρωσης από όσους λαμβάνουν στεγαστικό δάνειο έγινε με την υπερψήφιση νέων κανόνων από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς ΕΔΩ

Οι κανόνες που προτείνονται έχουν στόχο οι αγοραστές κατοικιών να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι πριν αναλάβουν ένα ενυπόθηκο δάνειο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα της Eπιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι κανόνες αυτοί θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν οτι στους αγοραστές προσφέρονται δάνεια που ταιριάζουν στις ανάγκες τους και οτι η δυνατότητά τους να αναλάβουν δάνεια αξιολογείται σωστά.

Με τον τρόπο αυτό, οι αγοραστές που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους θα είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι κατάσχεσης της περιουσίας τους.

Ενημερωτικοί πίνακες

Παράλληλα, θα πρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να διαθέτουν κοινά έντυπα προς ενημέρωση των υποψήφιων δανειοληπτών, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να συγκρίνουν όλα τα προϊόντα της αγοράς, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις.

Οι χρήστες του Moneyonline.gr πάντως έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του σχετικού εργαλείου αναζήτησης, που επιτρέπει την άμεση σύγκριση των επιτοκίων και του συνολικού κόστους των προϊόντων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά.

Με το ψήφισμα της Ευρωβουλής δίνεται μία κατεύθυνση στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ για την τροποποίηση των κανονισμών που διέπουν τη στεγαστική πίστη.