A- A+
Ν. Νανόπουλος: Να επιλέξουμε αν θέλουμε ιδιωτικές ή κρατικές τράπεζες
Υπέρ της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG Ν. Νανόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ενδεδειγμένη την απόφαση για τη συμμετοχή τους στο PSI.

Μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης για τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων, ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να σχεδιαστεί και να οριστικοποιηθεί, πριν κληθεί η συμβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων».

Όπως είπε, «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν τον χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αν αυτός θα παραμείνει προσανατολισμένος στον ιδιωτικό τομέα ή θα κυριαρχηθεί από κρατικά ιδρύματα με όλες τις προφανείς και ανεπιθύμητες συνέπειες».

«Κατά τη γνώμη μας, επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όχι μόνο για να περιοριστεί το ποσό των δημοσίων κεφαλαίων που θα πρέπει να δεσμευτούν στις ελληνικές τράπεζες και να περιοριστεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση διαφανών και αναπτυξιακών οικονομικών και χρηματοοικονομικών κριτηρίων» είπε ο κ. Νανόπουλος.

Σωστή απόφαση το PSI

Σχετικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι «η πλήρης υποστήριξη στην πρωτοβουλία του PSI ήταν η ενδεδειγμένη απόφαση για τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση αυτή είχε βαρύτατο κόστος για τους Μετόχους και επηρέασε καθοριστικά τόσο την κεφαλαιακή θέση όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών».

Όπως είπε, «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, που βρίσκεται υπό διαβούλευση αυτήν την περίοδο, θα καλύψει τις ζημίες από το PSI καθώς και αυτές που θα προκύψουν από την διαγνωστική άσκηση της Black- Rock και δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας για τις ελληνικές τράπεζες».

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι «τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών ενισχύονται αρχικά με τη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, εκ των οποίων τα 18 δισ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες».