A- A+
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Θέμα εξόδου από το ευρώ αν δεν τηρηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις
Την εκτίμηση ότι θα τεθεί αναμφίβολα θέμα εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα, δε σπερίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών, διατύπωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο κ. Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε σχετικά ότι «το ζήτημα θα τεθεί χωρίς αμφιβολία... Θα ετίθετο εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σέβονταν τις δεσμεύσεις τους».

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση και αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «ευχόμαστε αληθινά η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε την Παρασκευή ότι θέλει να «καταργήσει» το μνημόνιο που επιβάλλει στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας, αντίθετα με τις επιθυμίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Πρόβλημα η καταγγελία του μνημονίου

«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σεβαστούν την δέσμευσή τους, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είναι απεριόριστα πιο μπλεγμένη», εκτίμησε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Παρότι η «επιλογή» ανήκει στους Έλληνες, όπως σημείωσε, θα ήταν κατά τον ίδιο «σαφώς προτιμητέο από τις ελληνικές εκλογές να αναδειχθεί μια κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ».

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο του έχει προετοιμαστεί για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «έχουν ίσως γίνει κάποιες σκέψεις εδώ κι εκεί, είναι πιθανό», αλλά πρόσθεσε πως «θα εργαστεί» προκειμένου να «αποφευχθεί το σενάριο αυτό».

Το να γίνει προετοιμασία ενός σχεδίου για μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα ήταν «διόλου λογικό».

Η Ελλάδα, επισήμανε, πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση διότι έχει προχωρήσει η «ολοκλήρωση» στην ευρωζώνη, «διότι δεν θέλουμε να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο και διότι έχουμε ήδη δεσμεύσει πολλά χρήματα, 150 δισ. ευρώ».

Αλλαγή στάσης από Γαλλία

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο την 22α Μαΐου, ο Μοσκοβισί είχε ταχθεί εναντίον κάθε σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, είχε επισημάνει ότι η ελληνική έξοδος θα προκαλούσε μια μετάδοση της κρίσης χρέους «η ένταση της οποίας δεν θα ήταν προβλέψιμη και ενδεχομένως ούτε ελέγξιμη».

Παράλληλα, είχε τονίσει πως πρέπει να «γίνουν τα πάντα» ώστε να αναδειχθεί μετά τις εκλογές την 17η Ιουνίου μια ελληνική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ του ευρώ και θα δεσμευτεί «να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».